Българите с мюсюлманско вероизповедание празнуват Рамазан Байрам. С празника, който продължава три дни – 13,14 и 15 май, се чества краят на месеца на опрощението Рамазан – време, в което мюсюлманите са постили 30 дни. Рамазан Байрам започва с молитва - Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза.
Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам. Тъй като вярващите се гощават със сладкиши и бонбони е известен още като Шекер Байрам. Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава.

„Характерна за нашия Благоевградски край е т.нар. турска халва, даже тя се бърка още на предния ден – Арисе. Според възможностите и вкусовете всеки избира какво да поднесе на масата на празника“ – разказва Фатме Йълдъз пред колегата от БНР-Благоевград Елизабет Александрова.
Основните съставки на турската халва са олио, захар и брашно и ядки по желание - орех, фъстък, стафиди. Относно технологията на приготвяне Фатме Йълдъз обяснява:
„Първо се сгорещява олиото, слага се една по-голяма троха хляб, докато стане кафеникава на цвят - при това положение се вижда дали е достатъчно гореща мазнината. После се добавя постепенно брашното, докато стане тъмно кафяво, след което се добавя вряща вода, за да се разреди сгъстената смес от олиото и брашното. Прибавя се и захарта - колкото повече, толкова по-добре. А накрая се слагат ядките- стафиди, орехи и др..“

Във въртележката на динамичното ежедневие много хора прибягват до готовите сладости, приготвени в някоя сладкарница, казва жената от Краище. „ В нашия край даже вече може да се купи готова баклава от Турция. Всеки решава какво, но аз си приготвям домашна с готови кори и орехи“, казва Фатме. В селото ѝ живеят основно мюсюлмани, но в община Белица, където се намира то, населението е смесено, а празниците- общи.
„В Белица се празнуват всички празници – потвърждава Фатме Йълдъз. – Когато е Байрам и съседите християни също се поздравяват и черпят с приготвеното за празника. Както и на Великден, който мина наскоро - аз получих много яйца и козунаци от приятели християни. Не мисля, че трябва да има делба според това, какъв си по вероизповедание – първо си човек, и след това изпълняваш религията си, нали? Това не е проблем, напротив - многообразието поражда истинската вяра, истинската същност на човека.“
Интервю: Елизабет Александрова, БНР-Благоевград
Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: БГНЕС, Pixabay, личен архив
На 22 ноември възпоменаваме свети апостол Филимон и свети Михаил воин, българин. Светият апостол Филимон и съпругата му Апфия живеели в Коло́са, древен град в Царство Фригия в Мала Азия (днес в Турция). След като приели кръщение от..
На 21 ноември честваме големия християнски празник Въведение Богородично и Ден на православната християнска младеж и семейство. Когато Пресвета Дева Мария навършила 3 години, родителите ѝ изпълнили обещанието, което дали пред Бога още..
На 20 ноември възпоменаваме преподобни Григорий Декаполит, свети Прокъл, архиепископ Константинополски и свети мъченик Дасий Доростолски. Свети Григорий Декаполит е роден в Исаврийския Декаполис през VIII век. От детството си обичал..
На 26 ноември Църквата възпоменава свети Стилиан Пафлагонийски, преподобни Алипий Стълпник и преподобни Яков Отшелник. Св. Стилиан..
На 25 ноември възпоменаваме свети Климент, папа Римски, пръв епископ на Сердика (дн. София). Почитаме още свети Климент, архиепископ Охридски и..
История, продължила 5000 години се спотайва в руините на средновековната крепост "Ряховец", чиито активни разкопки започват преди 10 години. По този..