Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров е отличен с Европейската награда за литература

Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература за романа си "Аbsolvo te". Това съобщи самият автор във "Фейсбук".

"Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE! Благодаря на журито за голямото признание. Благодаря на читателите за многото положителни оценки и мнения!", написа Бърдаров.

В книгата той се опитва да стигне до най-мрачните подземия на човешката душа, там където се раждат злото и доброто. „Зад заглавието на романа се крие нуждата на всеки един човек да преживее личния си катарзис. /.../ Толкова лесно се изрича думата "прощавам ти" и е толкова трудно наистина да простиш. Понякога това е битка, която водиш със самия себе си денонощно, до последната нощ в живота ти", казва писателят.

Георги Бърдаров е доцент по етнорелигиозни конфликти и демография и заместник декан на катедра „Геология и география“ в Софийския университет. През 2015 спечели телевизионното риалити за писатели „Ръкописът“, в резултат на което излезе и първата му книга „Аз още броя дните“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Фотографът Валерий Пощаров за силата да се хванем за ръка

"В свят, който все повече се разединява, хващането за ръце се превръща в тиха молитва - начин да се съберем отново". Така започва описанието на проекта "Баща и син" на фотографа Валери Пощаров на сайта на Световната фотографска организация. На..

публикувано на 29.04.24 в 13:10

Британската галерия The Wilson представя колекция от картини на български емигрант

Галерия и музей The Wilson в британския град Челтнъм показва уникална колекция от картини на български емигрант, който в продължение на дълги години е живял и работил на Острова. Експозицията съдържа творби  на Амедео Модиляни, Ванеса Бел, Пабло Пикасо,..

публикувано на 28.04.24 в 10:10