Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Бърдаров е отличен с Европейската награда за литература

Снимка: БГНЕС

Писателят Георги Бърдаров спечели Европейската награда за литература за романа си "Аbsolvo te". Това съобщи самият автор във "Фейсбук".

"Приемам тази награда като признание за това, че никога не се отказвам, че много силно вярвам в каузите, за които пиша и говоря. Уверен съм, че прошката, която си дават героите в романа ми, е единственият изход от безумния арабо-израелски конфликт, който и в този момент взима поредните невинни жертви. Всички те и всички ние имаме нужда да произнесем: АBSOLVO TE! Благодаря на журито за голямото признание. Благодаря на читателите за многото положителни оценки и мнения!", написа Бърдаров.

В книгата той се опитва да стигне до най-мрачните подземия на човешката душа, там където се раждат злото и доброто. „Зад заглавието на романа се крие нуждата на всеки един човек да преживее личния си катарзис. /.../ Толкова лесно се изрича думата "прощавам ти" и е толкова трудно наистина да простиш. Понякога това е битка, която водиш със самия себе си денонощно, до последната нощ в живота ти", казва писателят.

Георги Бърдаров е доцент по етнорелигиозни конфликти и демография и заместник декан на катедра „Геология и география“ в Софийския университет. През 2015 спечели телевизионното риалити за писатели „Ръкописът“, в резултат на което излезе и първата му книга „Аз още броя дните“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българска изложба за концлагера в Белене гостува във Вашингтон

Българската интерактивна изложба "Белене – смели истории от първо лице" гостува до 14 юни в Музея на жертвите на комунизма във Вашингтон. Тя е част от проекта "Истории от Белене" на фондация "Софийска платформа", осъществен с помощта на фондация..

публикувано на 12.06.24 в 11:52

Елена Алексиева представя в Берлин последния си роман "Вулкан"

Днес (12 юни) в Берлин (Nehringstraße 26, 14059 Berlin), местната българска общност, както и немските почитатели на българската култура, ще могат да се срещнат с писателката Елена Алексиева. Срещата от 19.00 ч., организирана от българското..

публикувано на 12.06.24 в 08:33

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16