Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 24 май отдаваме почит на духовността, културата и просветата

Снимка: БГНЕС

За нас, българите, 24 май е един от най-светлите дни в годината. Това е празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. В този ден честваме делото на славянските просветители Св. св. Кирил и Методий, което е на почит в целия християнски свят.


През ІХ в. Солунските братя развиват мисионерска дейност като проповедници на християнството. Те създават основите на славянската азбука, която дава сериозен тласък в културното развитие на славянските народи. Константин-Кирил Философ успява да изгради писмена система, която максимално адекватно да отразява особеностите на славянската реч. Срещу всеки звук той поставя съответната буква. В много отношения той придава символично значение на първата азбука – глаголицата, защото тя е съставена от свещените за християнството елементи – кръст, кръг като символ на съвършенството и триъгълник като символ на Светата Троица. Това, според специалистите, е едно посвещение, закодирано в тези елементи – за това, че азбуката трябва да служи, за да се разпространи Божието слово сред славяните. Това е и причината да се създаде едно специфично благоговейно отношение към тази писменост и до ден днешен. 


В наши дни буквите, с които от най-ранна възраст пишем и четем, носят радост и удовлетворение от познанието, чрез тях творим и създаваме своето културно наследство за поколенията след нас. Затова на този ден ние честваме също така и българската култура, просвета и духовност.

За първи път тази година, след решение на 44 НС, вместо "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост", 24 май се отбелязва като "Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност".

Още за същината на този светъл за всеки българин празник, вижте в публикацията „24 май – празник на славянските първоучители и просветители“от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова

Снимки: БГНЕС, архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05