Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя спасени антики по трасето на газопреносната мрежа в България

Снимка: naim.bg

Временна изложба „Поток през времето“ представя от днес намереното при едни от най-мащабните спасителни археологически проучвания през последните години. За период от около година и половина (март 2019 г. – октомври 2020 г.) са проучени 120 археологически обекта, които попадат в трасето на проекта за разширение на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“, преминаващо през 474 км в Северна България. 


Пред широката публика ще бъдат показани над 400 предмета от 60 археологически обекта – изящни керамични съдове, сечива и оръжия, златни и сребърни накити, монети и статуетки, от ранния неолит (6000 г. пр.Хр.) до Възраждането (ХІХ в.). Изложбата може да бъде видяна в музея на Националния археологически институт с музей при БАН в София до 19 септември 2021 г. 

Снимки: naim.bg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25
Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30