Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имената, които прославят България на международните театрални сцени

Снимка: архив

Тази седмица първата българска актриса, номинирана за „Оскар“ – Мария Бакалова, получи почетен знак „Посланик на дестинация България“ от министъра на туризма Стела Балтова.

Събитието се състоя само дни след като Бакалова мина по червения килим на кинофестивала в Кан, за да представи филма "Жените също плачат" на режисьорския тандем Мина Милева и Весела Казакова. Международният успех на 25-годишната бургазлийка със сигурност може да се определи като невероятен, но за щастие не и единствен.

Редица български театрални актьори и режисьори през последните десетилетия постигнаха огромни професионални успехи зад граници. Още през далечната 1865 г. възрожденецът Добри Войников създава в румънския град Браила българска любителска театрална трупа. 

Големият български пробив, разбира се, се осъществява след демократичните промени в страната ни през 1989 година, когато едни от най-добрите ни режисьори се установиха трайно и успешно в чужбина. 

Пример за това е Димитър Гочев, който приживе е поставен в класацията на първите десет най-добри немски режисьори и получава всички най-престижни театрални награди в Германия. След смъртта му на 20 октомври 2013 година, работата му е избрана за „фокусна тема” на Берлински театрални срещи – най-важното театрално събитие в Германия. 

Негов професионален спътник в немския театър е актьорът Самуел Финци. Въпреки че Финци продължава да се снима в български филми, той е сред водещите и най-интересни актьори в немския театър. 

Силни спектакли в Германия прави и режисьорът Теди Москов. 

Режисьорът Галин Стоев пък е театралният посланик на България във Франция.  От януари 2018 г. той е директор на театъра в Тулуза, Франция, а през 2019 г. е удостоен със степента Кавалер на ордена за изкуство и литература на Франция.

Няма как да пропуснем и името на български мим Герасим Дишлиев, ученик на големия Марсел Марсо и първият и единствен засега българин в „Цирк дю Солей“.
Още за българските театрални успехи и имената, които разгръщат родното светоусещане зад граница ви припомняме с един материал от колекцията на Радио България.

Съставил: Весела Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05