Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Умните домове“ може да завладеят имотния пазар по-скоро от очакваното

Снимка: архив

Налага ви се да пътувате за седмица-две, но у дома остава домашният любимец, който ваши близки или приятели трябва да хранят всеки ден. 

В това не би имало нищо необичайно, ако наскоро не сте се нанесли в дом от напълно ново поколение. Макар за повечето хора това все още да звучи екзотично, т.нар „умен дом“, в който всичко може да се управлява дистанционно, постепенно ще стане обичайно предложение на имотния пазар. Всеки уред от обзавеждането в него ще може да се свързва с интернет и да бъде управляван от вашия мобилен телефон. 

Така след дълъг работен ден, когато се приберете, домът ви ще бъде достатъчно охладен или затоплен, подът ще е изчистен, а продуктите, които са изчерпани, ще ви очакват пред вратата, тъй като хладилникът ви разполага с функционалността да ги поръча вместо вас. В интервю за БНР футурологът Мариана Тодорова прогнозира, че подобен сценарий може да се осъществи по-скоро от очакваното:

Мариана Тодорова
„Би могло да се случи до 10 години, защото технологията не е сложна, вече е налична и няма да е скъпа. Говорим да бъде внедрена глобално, тъй като на ниво технологичен напредък, феномените се осъществяват именно така. Колкото и късно да идват в страните, които не са толкова добре развити, закъснението не е толкова голямо.“

Архитектурата и материалите, от които са направени жилищата на бъдещето, също ще се променят, убедена е футуроложката:

„Вероятно тези домове ще бъдат снабдени с все повече фотоволтаични панели, които ще удовлетворяват нуждите от електричество, или пък ще закупуват електричество на по-ниски цени от други сгради или обекти, които го произвеждат. Фасадите ще бъдат направени на базата на 3D и 4D принтирането, което значи, че ще могат да променят своите характеристики. Лятото ще са в светъл цвят, за да не събират топлина, а зимата в тъмен, за да я акумулират. Така имотът ще се управлява ефективно и ще спестява доста ресурси.“


Постепенно се променят типът и изискванията, които купувачите имат към жилищата, които наемат или закупуват. Все по-често, засега основно в азиатските страни, хората търсят малки и дори съвсем малки жилища, в които мебелите могат да се трансформират, а обзавеждането е семпло.

Пример за функционален, мобилен дом, който може да се трансформира и в пространство за обществено ползване е и този, проектиран от архитекта Дейвид Мартин. Той спокойно се побира в рамките на преносима с камион кутия. След отключването, и с помощта на сложна механизация, за минути изниква жилище, обзаведено с мебели и дизайн по избор на клиента.


Съставил: Йоан Колев

Снимки: архив, Facebook /@mariana.todorova, tenfoldengineering.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Перник посреща делегатите от Федерацията на европейските карнавални градове

Перник ще бъде домакин на откриващата се днес четиресет и четвърта годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове, съобщиха от общинската администрация. Очаква се над 100 делегати от 20 държави да изберат нов председател и ново..

публикувано на 13.05.24 в 06:00

Облачно време с превалявания в понеделник

В понеделник ще се задържи предимно облачно. Преди обед в Източна България все още ще вали дъжд. Следобед превалявания ще има на места в Западна България. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 7° и..

публикувано на 12.05.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Цивилните граждани може да преминават военно обучение

Стратегическият преглед на отбраната ще препоръча изследване на възможността цивилните да получават военно обучение, заяви служебният военен министър Атанас Запрянов. Военно обучение за цивилни - от "Нужно е" до "Хващам самолета и изчезвам"..

публикувано на 12.05.24 в 13:28