Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„С песните на Кичка Савова“ – красив празник на българския фолклор

Снимка: Севда Дюкянджи

„През цялата година село Сладун е като малко поточе, но в дните на фестивала кипи и бушува като голяма, пълноводна река“ – това сполучливо сравнение е на Надя Щегрова, секретар на читалище „Изгрев – 1928 г.“, основен двигател в организацията на Фолклорния фестивал „С песните на Кичка Савова“. С усилията на организационния комитет, подкрепата на община Свиленград, фондация „Кичка Савова“ и още редица институции и спонсори, независимо от рекордно високите температури, фестивалът отбеляза едно изключително успешно издание. И още един поклон пред голямата тракийска певица, родена в Сладун. Ето и какво още каза за Радио България г-жа Щегрова.

„Тази година имаше около 120 индивидуални изпълнители, певчески групи, танцови състави, инструменталисти от всички краища на страната – Североизточна и Северозападна България, Родопската и Странджанската области, на възраст от 6 до 86 г. Иска ми се да спомена дядо Георги Куртев, който вече е на почтена възраст, а за десети път участва във фестивала. Групата от село Полковник Варадиново, Смолянско, за девети път изминава толкова километри, за да се изяви на сцената в с. Сладун.“


Надя Щегрова разказа също, че за пръв път е имало и участници от чужбина – Хатидже Мерхабалъ, Весиле Джебеджи, Ахмед Мерхабалъ от гр. Чорлу, Турция, които великолепно са изпълнили една от песните на Кичка Савова и са получили няколко специални награди. Вярва, че когато отпаднат мерките срещу Ковид-19, от близките страни ще пристигат все повече народни музиканти.

Ваня Монева (втората от дясно на ляво) в журито на фестивала
В журито с председател доц. д-р Наталия Рашкова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, беше и Ваня Монева, продуцент от БНР, която изрази огромното си възхищение и от участниците, и от начина, по който е организиран фестивалът:

„Бяха отличени един състав и две изпълнителки, които по най-блестящ начин изпълниха песни на Кичка Савова, което е едно от условията за участие в конкурса. Това са хор „Самодивски огън“ – гр. Бургас, Керанка Костова – с. Дюлево, Емилия Жекова – гр. Стара Загора. Забележително беше и изпълнението на Славейко Славчов от с. Липен, Монтанско. Той свири на дудук – един фолклорен инструмент, който постепенно отмира. Научил се е от дядо си, а в момента обучава няколко деца. Най-силно ме впечатлиха женската и мъжката фолклорни групи от с.Радовец, Тополовградско, те получиха голямата награда на Националното радио – професионален звукозапис, който предстои да организираме. Сред децата прекрасно се представи Памела от гр. Сливен, която съм слушала и на други фестивали, отличи се с една бавна песен на Кичка Савова, с чудесна фраза и интонация. Йехая Димитрова – дете на 9 г., направи впечатление с красивия си тембър и невероятна зрялост на изпълнение. Най-ценното е, че прозвучаха песни, които никога не са записвани и са непознати дори за специалистите.“


В рамките на фестивала народната певица Дарина Славчева, член на журито и ученичка на Кичка Савова, подбра шест деца, с които ще проведе майсторски клас в Пловдив, като награда за доброто им представяне. Имаше награди от спонсори, от кмета на с. Сладун, от община Свиленград, от фондация „Кичка Савова“.

„Бях изумена и от мястото, на което се провежда този мащабен фестивал – селото е на няколко километра от границата ни с Република Турция, има стотина жители, а всичко беше организирано по най-добрия начин. Беше един красив празник на българския фолклор.“

Снимки: Севда Дюкянджи

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фолклорният фестивал "Мир на Балканите" събира различни етноси в Дупница

23-ият Югозападен международен фолклорен фестивал "Мир на Балканите" събира от 30 май до 2 юни в гр. Дупница танцови състави от цяла България. Според регламента на събитието, което не е с конкурсен характер, участниците ще изпълняват танците си с..

публикувано на 30.04.24 в 05:05
Снимка: Facebook /Фолклорна танцова група „Дилмана“

Най-голямото българско хоро ще се извие през май в Копенхаген

След по-малко от месец - на 26 май, от 11:00 часа в столицата на Дания ще се проведе 10-ото юбилейно издание на "Най-голямото хоро". Събитието се организира от танцовата фолклорна група "Дилмана".  Инициативта в Копенхаген за поредна година ще е..

публикувано на 28.04.24 в 11:10

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30