Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паралелно с Париж, София отдава почит на творчеството на Кристо

Между 18 септември и 3 октомври ще бъде реализиран посмъртно един от най-зрелищните проекти на Кристо – опаковането на Триумфалната арка в Париж

Снимка: christojeanneclaude.net

За онези от нас, които нямат възможност да посетят френската столица, за да се запознаят с уникалната арт инсталация  „Триумфалната арка, обвита“ (L'Arc de Triomphe, Wrapped), Столична община готви поредица от срещи с изкуството на творческия тандем Кристо и Жан-Клод.


Кристо и Жан-Клод

От 8 септември до 7 ноември Софийската градска галерия е домакин на мащабна изложба „Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“ на Волфганг Фолц, който е бил техен официален фотограф от 1971 г. Чрез 47 цветни и черно-бели широкоформатни фотографии, публиката отново ще се срещне с различни проекти на артистите през десетилетията и ще надникне в ателието им, за да усети тяхното вдъхновение и вложените огромна енергия и труд. Каталог, кинопрожекции, лекции и турове с кураторите ще съпътстват изложбата.

Галерия „Vivacom Art Hall Оборище 5” пък ще представи ретроспективна експозиция на Кристо и Жан-Клод, посветена на проекта „Опаковането на Триумфалната арка” в Париж. Тя ще бъде открита на 9 септември и ще продължи до 6 октомври.

И още – до 15 септември в Градската градина и до 24 септември в градинката пред „Кристал”, ще бъдат представени постери от Музейната сбирка на Националната художествена академия, които проследяват хронологично творческото израстване на световноизвестните концептуалисти Кристо и Жан-Клод, съобщават от Столична община.

Специален акцент в програмата ще са лекциите на Софи Дюпле – главен куратор в центъра „Помпиду“, Матиас Коденберг – личен приятел на Кристо и Жан-Клод и изследовател на работата им, както и на художника Лъчезар Бояджиев.  Инициативата е под наслов „Гледане с разбиране“ и е организирана от фондация „Изкуство – Дела и документи“ в партньорство с Гьоте институт и Детска архитектурна работилница.

Nasimo

В месеца, посветен на Кристо, българският графити артист Nasimo ще създаде мемориален стенопис върху фасадата на Софийската математическа гимназия, посветен на творческия тандем, прочул се с „опаковането“ в различни тъкани на монументални конструкции и природни обекти по целия свят.

Фестивалът Master Оf Art също ще се включи в събитията, като един от акцентите в програмата на 10 септември е прожекцията на документалния филм „Кристо в Париж” (1990), разказващ за проекта по опаковането на Пон Ньоф във френската столица.

Съставил: Венета Николова

Снимки: christojeanneclaude.net, nasimo.org

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15