Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делюви празници оживяват град Златоград в Родопите

Снимка: zlatograd.bg

Тази година традиционните Делюви празници в родопския град Златоград започнаха на 10 септември и ще продължат до края на месеца.

Настоящото издание на колоритния фестивал е посветено на 20-ата годишнина от създаването на един от най-забележителните етнографски комплексив страната. Фотоизложба в покрития мост в стария град проследява 20-годишната история на комплекса. Посетителите на Златоград могат да разгледат и богатата колекция от картини „Първите дами на средновековна България“, изложена в зала „Станислав Стратиев“.

Сред най-впечатляващите събития на Делювите празници е възстановката „Един пазарен ден от преди 100 г.“, която ще се състои на 18 септември. А за следващия ден е предвидена прожекция на филма „Етнографски комплекс Златоград – минало и бъдеще“ на журналиста пътешественик Симеон Идакиев. Всички събития се провеждат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, потвърдиха пред Радио България организаторите от Златоград.

Фолклорният фестивал е посветен на Дельо хайдутин – войводата предводител на арнаутска чета, защитавала местните от османски набези в цялата околност. Спомените за подвизите му още са живи в разказите на старите родопчани от Златоград.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безплатни туристически обиколки на български и английски организират във Варна

Историята и архитектурата на Варна ще са основен акцент в безплатни туристически обиколки на Варна, започнали на 1 май. Сборният пункт е пред Туристическия информационен център (Козирката). Планираните обиколки са с професионални екскурзоводи, част от..

публикувано на 02.05.24 в 06:30

У нас или в чужбина? Към 1 млн. българи ще пътуват по празниците

Тази година времето е на страната на българския туризъм!   Благодарение на безпрецедентно високите температури, уикенд почивките на планина или на село се "активираха" още в началото на април. Топлото време изкара на плажа и първите нетърпеливи..

публикувано на 30.04.24 в 05:15

Започнаха проверките за нелоялни практики при организирани туристически пътувания

По повод предстоящия активен сезон Министерството на туризма започна проверки за нелоялни практики при организираните туристически пътувания. Двама от проверените до момента туроператори не са предоставили удостоверение за извършване на..

публикувано на 27.04.24 в 14:13