Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българските букви“ се завърнаха в България

Снимка: МВнР

Арт инсталацията „Българските букви“ с пейки под формата на букви се завърна в България. Пет от експонатите вече са изложени в МВнР по случай Деня на народните будители. Буквите „Ж“, „З“, „Ч“ и „Я“ посрещат посетителите в градината на министерството, а пейка под формата на буквата „Д“ украсява двора на Държавния културен институт, съобщава българското Външно министерство.

Експонатите са дарение от Фондация „Прочети София“, която през 2018 г. създаде арт инсталацията, включваща оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които е свързана със стихотворение на български съвременен поет.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 22 юни отбелязваме Деня на българския фолклор

Днес отбелязваме Деня на българския фолклор. Той е обявен през 2019 г. от Министерството на културата по идея на фолклорния ансамбъл „Чинари“ с подкрепата на "Мистерията на българските гласове", перкусиониста Стоян Янкулов - Стунджи, "101 каба гайди" и..

публикувано на 22.06.24 в 11:25
Портрет на Джесика Ланг © Manuel Outumuro / галерия Хауърд Грийбърг, Ню Йорк

Джесика Ланг ще гостува на Националната галерия в София като фотограф

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди “Оскар”, в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата по рода си нейна ретроспектива в България ще бъде представена в рамките на..

публикувано на 21.06.24 в 17:35
Режисьорът Николай Василев със статуетката „Златна светулка“

Филм за живота на духовния учител Ваклуш Толев беше отличен в Кан

Документалният филм "Ваклуш" на режисьора Николай Василев е отличен от световния филмов фестивал в Кан Remember the future със статуетка "Златна светулка" в категорията "Най-добър филм за социална справедливост" (Best Social Justice feature film)...

публикувано на 21.06.24 в 16:48