Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кокалянският манастир е свято място, пропито с история и легенди

Снимка: архив

Кокалянският манастир „Архангел Михаил“ е райско кътче в близката до столицата Плана планина. Предполага се, че светата обител е била основана по време на управлението на цар Самуил в края на Х век. Според една легенда докато ловувал в околностите, Самуил убил сърна, която проронила едри сълзи преди да издъхне. Царят бил толкова трогнат, че заповядал на това място да се издигне манастир в чест на Св. Архангел Михаил, известен като пазител на душите и борец против злото.

По време на Османското нашествие, обаче Кокалянският манастир е разрушен. През XIVв.обителта е възстановена, макар че в продължение на близо 500 години тя е била многократно нападана и ограбвана от османския нашественик. През 1898г.на мястото на старата църква е издигнат нов храм.

В наши дни комплексът включва църква, параклисите "Успение Богородично" и "Св. Иван Рилски", както и жилищни и стопански сгради. През 2000 г. в двора му бе построена и камбанария.„Свети Архангел Михаил“ съхранява уникални реликви, свързани с епохата на Второто Българско царство (1185г.–1393г.) и на цар Иван Шишман - последниятбългарски владетел преди падането на България под османско владичество.

Кокалянският манастир има два храмови празника – на 8 ноември се чества Денят на свети Архангел Михаил, а на 15 август – Денят на Света Богородица. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Още за това свято място, пропито с история и легенди, вижте в материала „Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15

Българите в Бесарабия пазят традицията на специална игра с великденски яйца

Игрите, в които главен герой е яйцето вероятно не са особено много . В Германия например, навръх Великден семействата посещават храма, а след това децата търсят яйца в градината, скрити от великденския заек - символ на плодородието. Ако потърсим..

публикувано на 05.05.24 в 05:15

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15