Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 85 години от рождението на прочутия бас Никола Гюзелев

Снимка: БГНЕС

Тази година се навършват 85 години от рождението оперния певец Никола Гюзелев и 60 години от сценичния дебют на прочутия български бас.

По този повод в централното фоайе на Софийската опера и балет ще бъде открита изложба с картини на Никола Гюзелев, който е и академичен художник портретист. По късно, от 19 часа, на Голямата сцена на оперния театър ще бъдат отличени носителите на международната награда „Никола Гюзелев“ за оперно и изобразително изкуство. Лауреати на четвъртото ѝ издание са четирима оперни певци с блестяща международна кариера - мецосопраното Мариана Пенчева, баритоните Добромир Момеков и Марян Йованоски (и двамата възпитаници на маестро Никола Гюзелев), басът Димитър Станчев, както и австрийският диригент маестро Густав Кун. Вечерта ще продължи с концерт на лауреатите, съпроводени от хора и оркестъра на Софийска опера и балет под диригентството на маестро Серджо Олива, смият той лауреат на приза "Никола Гюзелев" за 2017 г.

Дебютът на маестро Никола Гюзелев на оперната сцена е през 1961 г. в Софийската опера с ролята на Тимур в "Турандот" от Пучини. Звездният му път преминава през най-прочутите театри в света. „Артист от висока класа”, „Голям певец”, „Гласът, който рисува” – така критиката определя Никола Гюзелев приживе, а сред множеството признания за артистичния му талант е високото отличие „Златен Верди”.

Съставил: Гергана Манчева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Summer Vibes Festival отново гостува на Видин

За пета поредна година Видин е домакин на Summer Vibes Festival. На 1 и 2 юни край крепостта "Баба Вида" децата ще открият един по-здравословен и не по-малко интересен начин за забавление на открито в реалния, а не в дигиталния свят. Ще има и..

публикувано на 01.06.24 в 09:15

"Златната липа" събира в Стара Загора 50 филма от 18 държави

11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" ще се проведе в Стара Загора от 1 до 5 юни. Ще бъдат показани 50 ленти от 18 държав и , сред които филми на режисьорите Нури Билге Джейлан, Роман Полански и..

публикувано на 01.06.24 в 07:15

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10