Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникалната платформа за късо българско кино No Blink вече с над 2 млн. гледания от цял свят

„Една нощ с Борис Павлович“, 2016, реж. Георги Светломиров
Снимка: No Blink

#НеМигайте пред българското кино, призовават създателите на платформата No Blink. Защото филмите са къси и можеш да изпуснеш нещо, а всеки детайл е важен!

За последните 5 години и половина платформата noblink.bg събра 160 от най-добрите късометражни родни заглавия. Хубавото е, че достъпът до тези авторски творби е напълно безплатен. Те могат да се гледат на всяко устройство от всяка точка на света. Освен това, част от филмите имат субтитри на английски, а повечето са с надписи на български език за хора с увреден слух.

Преди близо 6 години създадохме No Blink заедно с колегите ми от майсторския клас на проф. Георги Дюлгеров, защото си дадохме сметка, че в България се правят десетки къси филма на година, но повечето не достигат до абсолютно никой, с изключение на 5 фестивала. Някои са с по-голямо фестивално участие, но широката публиката нямаше абсолютно никакъв достъп до тях – казва за Радио България Ники Стоичков, създател и креативен директор на No Blink.И добавя, че кратката форма в днешно време е изключително популярна. – Хората предпочитат да гледат нещо кратко, което да им даде съдържание и да ги обогати. Затова реших, че подобна онлайн платформа, която събира на едно място късометражни филми ще стигне до по-широка аудитория“ – категоричен е Ники. И се оказва напълно прав!

„Капия“, 2016, реж. Елена Тончева

След дългогодишни усилия и заразителен ентусиазъм, екипът на No Blink може да се похвали, че е спечелил за каузата на българското късометражно кино десетки хиляди привърженици от цял свят.

„Далеч от времето“, 2020, реж. Деян Цвятков

Освен това, пандемията с Covid-19 е повишила допълнително интереса към онлайн платформата. „Зрителите на No Blink рязко се повишиха още с първия локдаун през март месец на 2020-а – говорим за в пъти повече посещения“, казва Ники. И още:

За радост можем да кажем, че вече имаме редовни около 100 хиляди зрители, които гледат филмите и до момента имаме над 2 милиона и половина гледания. Наблюденията ни са, че през последните години в България се произвеждат все повече филми, а родното късо кино става все по-добро. Това много ни обнадеждава и прави по-лесна задачата да намираме стойностни творби, които да поднесем на зрителите.“

No Blink представя предимно млади режисьори, автори на независимо кино, които не се страхуват да експериментират, както с изразните средства, така и с подбора на теми.

„Олимпийски надежди“, 2019, реж. Николай Урумов

 „Имаме анимация, имаме документални филми, игрални филми във всички жанрове. Така че всеки, който иска да гледа филм с продължителност до 30 минути, може да намери нещо за себе си!“ – казва Ники. Публиката е с разнородни вкусове – гледат се както традиционни комедии, така и експериментални филми. А разбирането от преди години, че режисьорите минават през късото кино, за да придобият опит и чак след това започват да правят пълнометражни филми, вече не е валидно. В днешно време този модел се „счупва“ и дори по-опитни и известни режисьори работят с този жанр, научаваме от Ники.

През годините платформата No Blink е получавала подкрепата на различни институции и медии. А пък слушателите на БНР могат да надникнат зад кулисите на късото българско кино и да се запознаят с неговите автори чрез съвместния подкаст „Кино с думи” и поредицата “КИНОводител“.

Снимки: No Blink



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Татяна Лолова

Берлинска среща в памет на голямата Татяна Лолова

Тази вечер от 19.00 ч. в Българския културен институт в Берлин ще бъде показан филмът "Последният спектакъл" и и ще бъде представена книгата "Татяна Лолова от А до Я". Събитието е в рамките на Национална програма "Татяна Лолова на 90 години"...

публикувано на 08.05.24 в 07:10
Сцена от „Радикални мажоретки“

Международният фестивал “Антистатик” примамва аудиторията с “Повече от един танц”

Седемнайсетото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”, което се открива днес в София, ще премине под мотото “Повече от един танц”. В образователната програма на фестивала е предвидена серия от лекции в Гьоте..

публикувано на 07.05.24 в 07:00

Икони на светци воини в изложба на варненския Военноморски музей

“Светци – воини и покровители на бойното поле” се нарича изложбата, с която Военноморският музей във Варна отбелязва Деня на храбростта и празник на българската армия. Експозицията включва 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини,..

публикувано на 06.05.24 в 16:40