Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор „Бодра смяна“ празнува 75-годишен юбилей

Снимка: bodrasmyana.bg

„Бодра смяна“ е първият български детски хор, получил световна известност. Тази година се навършват 75 години от неговото основаване и това е повод Инициативен комитет от бивши хористи да организира фото изложба под наслов „Хор „Бодра смяна” – люлка на детското хорово пеене“. Тя е подредена на видно място в Градската градина на София до 28 ноември.


Малко са детско-юношеските хорове по света, които могат да се похвалят с толкова богата история. Под ръководството на Бончо Бочев „Бодра смяна“ изпълнява за първи път творби на световни автори като Золтан КодайДмитрий Кабалевски, Дмитрий Шостакович, но акцент в репертоара му са творби от българските композитори  Георги Димитров, Светослав Обретенов, Филип Кутев, Любомир Пипков, Тодор Попов, много от тях написани специално за младите хористи.

В своята история хорът е изпълнил над 1000 творби от повече от 300 автори. Гласове за „Бодра смяна“ се подбират между ученици на възраст от 7 до 18 години. През годините съставът се е превърнал в школа и трамплин за израстване за над 7 хиляди деца. „Бодра смяна“ е лауреат на десетки международни и национални конкурси, като специален акцент в историята му е 1968 година, когато хорът печели първа награда на организирания от „Би Би Си“ анонимен конкурс за най-добро хорово изпълнение „Нека пеят народите“.

Юбилейната експозиция в Градската градина на столицата ни е по инициатива на Националния дворец на децата, към който принадлежи и хоровата формация. Тя се реализира с финансовата подкрепа на Столичната община, по проект в направление „Нематериално културно наследство и културни традиции на столицата“.


Съставил: Гергана Манчева

Снимки: bodrasmyana.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15