Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С почитта към трима светци започват декемврийските празнични ритуали

„Св. Варвара вари, Сава пече, Никола гости гощава“

Снимка: архив

С деня на Св. Варвара на 4 декември започва поредица от празнични дни, които в българската традиция са свързани с множество вярвания и обичаи. Според легендата, Св. Варвара се е родила в днешните български земи, в с. Елешница, наричано по онова време Илиопол. Светицата е тачена като закрилница на децата от болести, най-често от шарка. Съществува поверието, че през целия ден децата трябва да подскачат, за да не ги завари Варвара. В Западна България наричат този ден Женска Коледа - пременени момичета, с преметнати през рамо торбички, обикалят къщите и, подобно на мъжете-коледари, пеят песни с пожелание за здраве и плодородие.

На следващия ден, 5 декември, църквата почита Свети Сава Освещени – основателя на най-старото обитавано до днес монашеско селище в Св. Земя, известно като лаврата на Св. Сава. Роден от знатни родители в Кападокия през IV век, още 18-годишен Сава се поселил в манастир, където получил образование и бил постриган за монах. В търсене на уединение и посвещение на Бога той се отправил към Йорданската пустиня и заживял в пещера, показана му в съновидение. След кончината на родителите си, Сава получил богато наследство, с което построил няколко манастира и болници, основал две страноприемници. Като духовен ръководител на отшелническите обители Сава учел прииждащите богомолци на кротост, смирение, безмълвие и упование на Бога.


В представите на българина често Св. Сава е в женски образ, а ритуалите в този ден са свързани с задомяването на девойките и добиването на мечтана рожба. Кулминацията на тази предпразнична новогодишна обредност се поставя на 6 декември, когато честваме Свети Николай Мирликийски – покровителя на моряците, рибарите, банкерите и търговците.

В народните вярвания Варвара е сестра на Сава и Никола, затова фолклорните празници са събрали и езически, и християнски елементи. Тази своеобразна триада е родила поговорката  „Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща“

Повече за традициите и какво да сложим на масата в празничните дни прочетете в публикацията от колекцията на Радио България От Варвара до Никулден – обичаи, ритуали и обредни храни

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05