Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическото дружество във Варна отбелязва 120 години от създаването си

Зала за експозиции и заседания на Варненското археологическо дружество

Варненските археолози отбелязват 120-ата годишнина от създаването на Археологическото дружество във Варна с мобилно приложение "Братя Шкорпил - пазители на историческата памет", информира БТА. Разработката, която дава богата и не дотам популярна информация за братята Херман и Карел Шкорпил, е по идея на археолози от Регионалния исторически музей във Варна и е дело на Петър Атанасов. Освен като пазители на историческата памет на страната ни, двамата чехи са представени и като енциклопедични учени, поставили основите на различни науки у нас. По тяхна идея, на 12 декември 1901 година е създадена и организацията на археолозите. Сред учредителите са представители на интелигенцията, администрацията, морски офицери и църквата. За председател е избран тогавашният кмет на Варна, а сред членовете на дружеството са директорите на Мъжката и Девическата гимназии в града, които веднага намират място и за музейната сбирка, натрупана дотогава с помощта на братята Шкорпил. През последвалите години Карел Шкорпил става председател на дружеството, а заради огромните му заслуги е преизбиран на поста дори когато се премества да живее в София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българска православна църковна община „Свети Седмочисленици“ в Рим

Отец Иван от Рим: Българите посрещат с изключителна духовна радост светлия празник 24 май

Най-голямото честване на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – 24 май, извън пределите на България по традиция се провежда в Рим. Всяка година в навечерието на празника във..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30