Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Восъчни фигури на Колю Фичето и Петко Славейков посрещат любителите на историята в град Бяла

4
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е в началото на 2022 година да попаднете в компанията на исторически личности като княз Александър Батенберг, българския революционер Панайот Волов и големия майстор строител Колю Фичето? Отговорът е положителен, при това не говорим за виртуално пространство, а за български град, пропит с велика история, който ни предлага тази възможност.

Новоизграденият Арт център в град Бяла е един от първите у нас, който представя музейна експозиция с шест восъчни фигури на известни личности, свързани с миналото на града. Центърът включва още читалищен салон, арт кафе и 3D киносалон, а две трети от средствата за изграждането му са събрани от местните жители чрез организиране на благотворителни базари и концерти. „Цялото местно население подкрепи идеята за изграждането на подобно културно пространство“ казва кметът на Бяла Димитър Славов. За БНР той разказа как общината е откупила самата сграда – „порутена, уникално съсипана, обругана, навремето най-хубавата детска градина“ и решили да я превърнат в средище за хората, което да обединява минало, настояще и бъдеще.

„Всичко тръгва от богатата история на Бяла. Ако извадим този отрязък – от началото на строежа на моста на Фичето през1865 г. до 1878-а, за 12-13 години са се случили толкова събития! Мостът, с всички архитектурни елементи в него, мнозина определят като част от началото на периода на Възраждането. Най-ценното, което предлагаме на посетителите са восъчните национални фигури, свързани с Бяла, познати за всички“, казва Димитър Славов.

Музейната експозиция включва шест портретни пластични фигури. Една от тях е на руската баронеса Юлия Вревская, включила се като доброволка по време на Руско-турската война от 1877-1878 година и загинала именно в град Бяла. Нейното име носи местната болница, тъй като тя самата е била медицинска сестра по време на военните действия. Писателят Виктор Юго казва, че Юлия Вревская е „Розата на Русия, откъсната на българска земя“. Разбира се, присъстват фигурите на майстор Колю Фичето, изградил моста край града, на руския император Александър II, на революционера Панайот Волов и на княз Александър Батенберг, който на 20-годишна възраст получава в Бяла първия си орден от руския император Александър II. Шестата фигура е на поета Петко Рачов Славейков, който едва 18-годишен започва да преподава в училището на Бяла.

И ако в съзнанието ви веднага изниква аналогия с прочутия музей на „Мадам Тюсо“ в Лондон, то според кмета Димитър Славов восъчните фигури, които сме виждали в чуждите музеи, „не могат да ни докоснат така, както тези, свързани с нашата си, българска история“.

Самите фигури са изработени от търновския скулптор Борис Борисов и екипа му – Константин Кирилов, Деян Тодоров и Галина Христова. Като за всяка от тях са били нужни между два и три месеца.


„Самата тематика ми е много близка. Да се прави портрет на Колю Фичето, на Панайот Волов е истинско предизвикателство. Първоначалната изработка е от глина, след което трябва да се съобрази облеклото, движението на фигурата, състоянието ѝ. Това е предизвикателство за един скулптор – да намери доброто въздействие на фигурата върху публиката“, споделя майсторът Борис Борисов. Най-вълнуваща за него е била работата именно по фигурата на Колю Фичето, който с едната си ръка докосва моста край Бяла. Борисов намира и знак във факта, че самият възрожденски майстор е правил първоначалните си макети именно от восък. А сякаш и всички ние трябва да си припомним и думите на уста Колю Фичето:

„Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят,

ами повече мостове – да ви събират!“

В залата, където е разположена восъчната експозиция, гостите могат да видят и три документални филма, свързани с историята на град Бяла. Това са „Малката Бяла - столица на Руската империя“, „Беленският мост на Колю Фичето“ и „Ангелът на милосърдието“.


Съставил: Весела Кръстева (по интервюта Ася Пенчева, кор. на БНР в Русе)

Снимки: БГНЕС, Twitter/RusCons_Ruse, byala.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15