„Не всичко започва от нула, а от град Кула“ – шегуват се жителите на най-северозападния български град. И добавят, не без основание, че България започва именно от град Кула, разположен съвсем близо до ГКПП „Връшка чука“. Това е първото населено място на българска територия по пътя след границата ни със съседна Сърбия. И всеки който минава през Кула, спира в центъра, за да разгледа неговата емблема – старата кула, която е дала името на града. Съоръжението е било част от римския военен кастел “Кастра Мартис” (в превод Марсови крепости).
Построената през III-IV век крепост е охранявала важния римски път от Бонония (днешен Видин) за Сингидунум (днешен Белград). Била е издигната на мястото на древно тракийско селище от първото хилядолетие пр. Хр. В края на IV в., готите нанасят сериозни щети на обекта, след тях пристигат аварите, които почти изцяло го разрушават.
От някогашната „Кастра Мартис“ е останала една от отбранителните му кули
В музейната сбирка са показани също земеделски, каменоделски, дюлгерски и други сечива, използвани от обитателите на крепостта.
Местната власт се е амбицирала да развива туризъм. За целта се работи по проекти за трансгранично сътрудничество със съседните Румъния и Сърбия. „На територията на общината имаме 9 села, в миналото някои от тях са попадали в Сръбско, имаме и влашко население. Затова битът и фолклорът ни са много специфични“ – обяснява Цветелин. През 2016 г., в центъра на Кула отваря врати т.нар. Етнографска къща, която представя културното богатство на региона чрез повече от 1000 експоната, дарени от местното население. Най-старият предмет е ръчна мелница – хромел от края на XVII век.
Жителите на Кула се гордеят с тяхната кухня и по-точно с т.нар. „кулско мяшано“.
На този дъхав специалитет кулчани са посветили цял фестивал, който по Еньовден привлича гости от двете страни на границата и прераства в пъстър гастрономически и фолклорен празник.
„Кулско мяшано се приготвя от специфични съставки, като сол, чубрица, пипер, черен пипер, мащерка и билки, от които се правят различни комбинации. Поръсено върху топла домашна питка, то придобива неповторим вкус. Друга кулинарна знаменитост на нашия край е т.нар. „кулско пържено“ – запръжка, в която яйцата са основни, но оттук нататък се добавят чушки, коприва, зеленчуци и други продукти домашно производство“ – отбелязва Цветелин Тодоров.
Градът си има и художествена галерия
Тя се помещава в родната къща на известния български художник и бивш ректор на Художествената академия в София, проф. Александър Поплилов. „Всяка година организираме пленер с участието на студенти, които рисуват нашите къщи и местни традиции. Най-добрите картини стават част от колекцията на галерията“ – казва Цветелин Тодоров.
Освен това, град Кула се намира близо до забележителния природен феномен – Белоградчишки скали, които са магнит за туристи, както и до красивия и богат на забележителности крайдунавски град Видин. Така че гости в региона не липсват. Кулчани ги очакват с нетърпение. С топла питка, поръсена с „кулско мяшано“.
Снимки: bulgariatravel.org, Община Кула
По разнообразие на птици страната ни заема едно от челните места в Европа и попада в ТОП 5 на дестинациите за т.нар. бърдуочинг или орнитологичен туризъм на Стария континент, научаваме от разговора ни с д-р Георги Герджиков, който от години развежда..
Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките..
“София за начинаещи в 55 стъпки” – така се нарича туристическата обиколка на българската столица, организирана от Общинското предприятие „Туризъм“ (Visit Sofia). Безплатният пешеходен тур е подходящ за хора от всички възрасти, продължава 1 час и 45..