Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерен информационен център ще обслужва посетителите на Видинската синагога

Снимка: Община Видин

Готова е сградата на туристическия информационен център /ТИЦ/ до Видинската синагога, която в момента се реставрира със средства по европейски проект. Очаква се до края на месец ноември т.г.125-годишният молитвен храм да е напълно възстановен и да отвори за туристи, които ще бъдат обслужвани във въпросния ТИЦ. В помощната сграда към синагогата ще има също кафене и зона за отдих. „Идеята е да създадем по-интересна и атрактивна среда в рамките на самата синагога“- каза за БНР-Видин ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков и добави: 

"На партерния етаж, кота нула - това ще бъде многофункционална зала, която ще има различни предназначения, в зависимост от това какво мероприятие предстои, включително и концерти. В същата сграда ще има постоянна площ - експозиция на Жул Паскин, както и постоянна изложба с банери, на които ще се показват отделни моменти от историята на самата сграда. Ще има и 50 кв. м. помещение за дарителите, еврейската общност, както и малка библиотека, където ще се провеждат различни срещи... Целта е да има по-голямо удобство за посетителите..." 

Междувременно, вече шести месец, продължава реставрацията на Синагогата и превръщането й в културен център, който ще носи името на родения във Видин художник космополит от еврейски произход Жул Паскин /1885-1930/. Реставраторите на синагогата се сблъскват и с някои предизвикателства: 

"Досега се работеше основно в изливането на допълнителни основи, които да укрепят фундамента на сградата - каза арх. Ангел Недялков.– След като се направят всички укрепителни мероприятия, вече ще започне да се работи във височина. Много е деликатна тази работа. Не е като при строеж на нова сграда. Тук се вижда, че се работи, но работите са много особени. Ефективността визуално не е впечатляваща." 

Видинската синагога е построена в края на XIX век и е втората по големина в България. Наричат я още "Белия лебед" заради красивата ѝ фасада, която в миналото се е виждала чак от река Дунав. След 1949 г., обаче синагогата преустановява дейността си като молитвен храм и до 60-те години на миналия век е била използвана от атеистичната власт за различни нерелигиозни нужди, след което сградата е изоставена на произвола на съдбата. Реставрацията на уникалния паметник на културата стана възможна благодарение на съвместните усилия на организацията на евреите в България "Шалом" и на община Видин, която спечели проект по Оперативна програма "Региони в растеж", на стойност 10 млн. лева /5 млн. евро/. 

Още за Видинската синагога ще научите от материала на Радио България „Видинската синагога ще се възроди като културен център „Жул Паскин”.

Съставил: Венета Николова /по материали на Стефка Павлова и Недка Лилкова, БНР-Видин /

Снимки: Община Видин, БГНЕС 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев откри летния туристически сезон

В присъствието на министри, политици, кметове и дипломати президентът Румен Радев откри в Несебър летния туристически сезон. В приветствието си държавният глава благодари на местната власт и на туристическия бранш, изтъквайки, че въпреки последните..

публикувано на 18.05.24 в 09:05

Посещенията на чужденци в България през 2023 г. стигнаха нивата от преди Covid-19

Броят на посещенията на чуждестранни граждани в България се е увеличил с 16.0% през 2023 г., като най-голям принос имат посещенията от Турция и Румъния. Това се казва в публикувания днес от БНБ икономически преглед на макроикономическите..

публикувано на 13.05.24 в 20:15

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10