Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модерен информационен център ще обслужва посетителите на Видинската синагога

Снимка: Община Видин

Готова е сградата на туристическия информационен център /ТИЦ/ до Видинската синагога, която в момента се реставрира със средства по европейски проект. Очаква се до края на месец ноември т.г.125-годишният молитвен храм да е напълно възстановен и да отвори за туристи, които ще бъдат обслужвани във въпросния ТИЦ. В помощната сграда към синагогата ще има също кафене и зона за отдих. „Идеята е да създадем по-интересна и атрактивна среда в рамките на самата синагога“- каза за БНР-Видин ръководителят на проекта арх. Ангел Недялков и добави: 

"На партерния етаж, кота нула - това ще бъде многофункционална зала, която ще има различни предназначения, в зависимост от това какво мероприятие предстои, включително и концерти. В същата сграда ще има постоянна площ - експозиция на Жул Паскин, както и постоянна изложба с банери, на които ще се показват отделни моменти от историята на самата сграда. Ще има и 50 кв. м. помещение за дарителите, еврейската общност, както и малка библиотека, където ще се провеждат различни срещи... Целта е да има по-голямо удобство за посетителите..." 

Междувременно, вече шести месец, продължава реставрацията на Синагогата и превръщането й в културен център, който ще носи името на родения във Видин художник космополит от еврейски произход Жул Паскин /1885-1930/. Реставраторите на синагогата се сблъскват и с някои предизвикателства: 

"Досега се работеше основно в изливането на допълнителни основи, които да укрепят фундамента на сградата - каза арх. Ангел Недялков.– След като се направят всички укрепителни мероприятия, вече ще започне да се работи във височина. Много е деликатна тази работа. Не е като при строеж на нова сграда. Тук се вижда, че се работи, но работите са много особени. Ефективността визуално не е впечатляваща." 

Видинската синагога е построена в края на XIX век и е втората по големина в България. Наричат я още "Белия лебед" заради красивата ѝ фасада, която в миналото се е виждала чак от река Дунав. След 1949 г., обаче синагогата преустановява дейността си като молитвен храм и до 60-те години на миналия век е била използвана от атеистичната власт за различни нерелигиозни нужди, след което сградата е изоставена на произвола на съдбата. Реставрацията на уникалния паметник на културата стана възможна благодарение на съвместните усилия на организацията на евреите в България "Шалом" и на община Видин, която спечели проект по Оперативна програма "Региони в растеж", на стойност 10 млн. лева /5 млн. евро/. 

Още за Видинската синагога ще научите от материала на Радио България „Видинската синагога ще се възроди като културен център „Жул Паскин”.

Съставил: Венета Николова /по материали на Стефка Павлова и Недка Лилкова, БНР-Видин /

Снимки: Община Видин, БГНЕС 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31