Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ върнаха на България античен шлем открит в района на Сатовча

Снимка: БГНЕС

Изнесен нелегално древен шлем беше върнат на българската държава. Генералният консул на България в Ню Йорк Мая Христова благодари за това на службите в САЩ, които са провели успешното разследване. 

Връщането на ценния артефакт е станало в операция ръководена от Офиса на окръжния прокурор в Ню Йорк и в нея са участвали служби от 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция. 

Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света. Стойността му е около 200 000 долара. Той е от 4-3 век пр. н. е.. Изработен е от желязо, сребро и бронз. Американските експерти спекулират, че е принадлежал на Филип Македонски. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Коопродукция с българско участие е отличена със „Златната палма“ в Кан

"Човекът, който не можа да мълчи" на режисьора и сценарист Небойша Слижепчевич спечели наградата "Златна палма за късометражен филм" на кинофестивала в Кан. Филмът е продуциран от Хърватия, Франция, Словения и Националния филмов център на България...

публикувано на 26.05.24 в 10:21
Бетани Хюз

Съкровищата на България "грейнаха" в предаването на Бетани Хюз навръх 24 май (ВИДЕО)

Емблематичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение от..

публикувано на 25.05.24 в 08:30
Инсталацията „Съседите“

Специални български събития за 24 май на Венецианското биенале

Гостите на 60-ото Биенале на изкуствата във Венеция ще могат да се включат в честването на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Българският павилион на престижния форум ще..

публикувано на 23.05.24 в 10:15