Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ върнаха на България античен шлем открит в района на Сатовча

Снимка: БГНЕС

Изнесен нелегално древен шлем беше върнат на българската държава. Генералният консул на България в Ню Йорк Мая Христова благодари за това на службите в САЩ, които са провели успешното разследване. 

Връщането на ценния артефакт е станало в операция ръководена от Офиса на окръжния прокурор в Ню Йорк и в нея са участвали служби от 11 държави: България, Египет, Гърция, Ирак, Израел, Италия, Йордания, Ливан, Либия, Сирия и Турция. 

Шлемът е иззет от сбирката на един от най-големите колекционери на древно изкуство в света. Стойността му е около 200 000 долара. Той е от 4-3 век пр. н. е.. Изработен е от желязо, сребро и бронз. Американските експерти спекулират, че е принадлежал на Филип Македонски. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10