Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Успението на равноапостола Св. Кирил - Константин Философ

Снимка: архив

Според житието на Константин Философ, наречен в монашеството Кирил, той произхожда от знатни родители в Солун. Даровитото дете е изпратено в знаменитата Магнаурска школа в Константинопол. Заради знанията му е наречен Философ и е назначен за преподавател в школата и за патриаршески библиотекар. Изпълнява множество дипломатически мисии за ромейската империя.

В молитви и пост създава славянобългарската азбука и заедно със своя брат Методий превеждат на старобългарски Евангелието и редица богослужебни книги. Изпратен е на просветителска мисия в Моравия. След нея отива в Рим, където пред папата защитава правото на българи и славяни да извършват богослужения на родния си език, който е признат за богослужебен. Папа Адриан II освещава направените преводи.

Св. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и е погребан в църквата "Св. Климент Римски".

В „Проглас към евангелието“ светецът ни е оставил великолепния поучителен стих:
„Голи са без книги всички народи,
не можейки да се борят без оръжие
с противника на нашите души......“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме светите равноапостолни Константин и Елена

Днес православната църква се прекланя пред светиите Константин и Елена, възпяти като равноапостолни, защото подобно на апостолите са положили усилия за разпространение на Христовото учение. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда..

публикувано на 21.05.24 в 07:10
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Репродукция на първата българска история от XVII в гостува в президентството

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“ - първият исторически трактат за България, предшестващ с близо век знаменитата "История славянобългарска" на отец Паисий, ще бъде представен днес от 11.00 часа в..

публикувано на 21.05.24 в 06:30

Пуснаха сребърен медал с театрална маска от Хераклея Синтика

Сребърен медал с изобразена древна театрална маска е създаден по повод откриването на античния град Хераклея Синтика край Петрич. Керамичната театрална маска от II-III век, която краси медала, е намерена по време на разкопки и е изложена в..

публикувано на 18.05.24 в 10:28