Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранна премиера и българска творба в концерта на „Софийски солисти“

Снимка: Facebook /„Софийски солисти“

В годината, в която се навършват 60 години от първия концерт на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, световноизвестният оркестър и неговият диригент проф. Пламен Джуров са подготвили знакови програми, които „разказват“ за респектиращата история на състава.

На 23 февруари във „Военния клуб“ в столицата ще чуем българската премиера на тричастния концерт за цигулка на Наджи Хаким, създаден през 2002 г. Наджи Хаким е ливанско-френски композитор, органист, професор в Националната консерватория на Париж и гост-професор в Кралската академия в Лондон. Автор е на симфонична и хорова музика, както и произведения за орган, сред които четири концерта за орган и оркестър. Цигулковият му концерт ще прозвучи за пръв път в България, благодарение на нашата известна сънародничка Ангелина Абаджиева, солистка в програмата на „Солистите“. Нека припомним, че тя е носител на редица награди и е сред малкото българи-лауреати на „Паганини“. През последните десетилетия тя последователно е концертмайстор на няколко известни оркестъра в Германия, сред които и Симфоничния оркестър на Кьолнското радио WDR Sinfonieorchester.

Ангелина Абаджиева

Ангелина продължава и солистичната си кариера. Споделя, че с огромно вълнение очаква концерта на 23 февруари, защото от десетилетия не е била на една сцена със „Софийски солисти“. В програмата на предстоящия концерт е също двучастната Партита за струнен оркестър от българския композитор проф. Михаил Пеков, автор на над десет симфонии, инструментални концерти, 26 струнни квартета, солови творби, камерна музика за различни ансамбли, солови и хорови песни, операта „В полите на Витоша“ и „Стабат матер“ за смесен хор и симфоничен оркестър.

Снимки: Facebook /„Софийски солисти“, sofiaphilharmonic.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рокаджиите от D2 празнуват 25 години на сцената с концерт в НДК

25 години музика, 25 години история, 25 години движеща сила в българската музикална индустрия – всичко това празнуват днес музикантите от D2 с концерт на сцената на Зала 1 на НДК. Групата е създадена в края на 1998 г. от Димитър Кърнев. Вторият..

публикувано на 10.05.24 в 10:15

"Светоглас" представят България на вокалния фестивал "Акапела-Лайпциг"

Мъжката формация "Светоглас" е тазгодишният представител на страната ни в един от най-големите и престижни вокални фестивали в света – Acappella-Leipzig . Те ще изпълнят програма от български фолклор и църковни песнопения, които са неизменна част..

публикувано на 09.05.24 в 10:26

ОСТАВА с "Тест" за света ни днес и любовта

"Светът е тест за нас. Светът е стес и грях…" – пее фронтменът на група ОСТАВА Свилен Ноев в песента "Тест", с която изследват променения ни до неузнаваемост свят и подвластната му любов . Наскоро музикантите представиха и видеото към последния..

публикувано на 08.05.24 в 10:15