Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Обсъждат се мерки за подкрепа на българския туризъм в условия на война

Снимка: photo.unian.info

В контекста на бежанската вълна и трите трудни години, свързани с последиците от пандемията и войната в Украйна, българската държава активно обсъжда мерки за подкрепа на туризма в идните месеци.

По данни, цитирани от министъра на туризма Христо Проданов, около 350-400 хиляди организирани туристи от Русия няма да дойдат в България. В тази връзка туристическото ни ведомство възнамерява да пренасочи средствата, предвидени за реклама на пазарите в Украйна и Русия, към съседните ни държави Северна Македония, Румъния и Сърбия. В момента се обсъждат и начини за привличане на туристи от Германия и други страни, за сметка на тези, които попаднаха във войната.

Във връзка с безпрецедентната бежанска вълна, която заля и България, председателят на Комисията по туризъм към Народното събрание д-р Илин Димитров заяви, че украинските граждани у нас ще получават статут по ускорена процедура до един месец, за да могат да останат и да работят в страната ни. А хотелиерите, които приютяват украински бежанци в своите бази, ще получават държавна помощ от 40 лв. на бежанец за ден престой. Целта е България да помогне на най-беззащитните хора, които бягат от войната и не могат да се справят сами, като покрие разходите им за храна и подслон, а не някой да печели, тъй като това е морален въпрос, подчертаха участниците във вчерашното редовно заседание на Комисията по туризъм към НС. Но за да се избегнат евентуални злоупотреби с помощите, е необходимо бежанците да бъдат регистрирани у нас. От своя страна, държавата ще следи стриктно за икономичното и прозрачно харчене на средствата на българските и европейските данъкоплатци.

Съставил: Венета Николова

Снимки: photo.unian.info

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31