Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезди на българското кино ни намигват от миналото

Снимка: Gallery Synthesis

Над 60 портретни снимки на любими български актьори, които се пазят в архива на Българска национална филмотека /БНФ/ са представени в столична галерия „Синтезис“. Фотографиите са подбрани от периода 1956-1972 г., който е много ползотворен за родната кинематография и са обединени в оригинална изложба под наслов „Звезди на българското кино“.

До навлизането на дигиталните технологии у нас, единствените свидетелства за снимачния процес на българските филми са фотографиите от работни моменти, които са ценна част от архива на БНФ. В хода на работата по една филмова продукция, снимачният екип и фотографът на терен главно са акцентирали върху портретите на актьорите, научаваме от организаторите на изложбата. В нея са включени творби на изявени фотографи като Лоте Михайлова, Жана Карайорданова, Жени Вълова и др.  Посетителите могат да видят уникални кадри на Апостол Карамитев, Гинка Станчева, Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Невена Коканова и други обичани български актьори.

Като част от съпътстващата програма на изложбата, в столичното кино ,,Одеон‘‘ текат прожекции на осем филма, кадри от които са част от изложбата. Сред тях са лентите "Това се случи на улицата", " Тютюн", " Смърт няма", " Понеделник сутрин", " Шибил", "Осмият", " Петимата от Моби Дик“ и пр.

Входът за прожекциите е свободен, а изложбата ще продължи до 30.04.2022 г.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Международен форум в Атина открои значението на Кирило-Методиевото дело за света

С празнична програма, подготвена от възпитаници на Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина, приключва научният форум "Пътят на светлината" , с който школото отбелязва своята 20-а годишнина и който очерта значението и..

публикувано на 11.05.24 в 17:25

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29