Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският филм „В сърцето на машината“ – разказ за цената на човещината

Снимка: @intheheartofthemachine.movie

Август 1978 г., завод “Кремиковци”. Жега, метал, прах и мирис на машинно масло. Започва поредният работен ден за бригада затворници с тежки присъди. За тях той ще е съдбовен.

Как продължава историята разказва най-новият български игрален филм на режисьора Мартин Макариев „В сърцето на машината“, който тръгва по кината в България от 18 март. Филм за търсенето и намирането на човещината във всеки един от нас, без значение от цената, която се заплаща. „В сърцето на машината“ е още по-важен в момент като днешния, подвластен на война и продължаваща пандемия“, убедени са в екипа на продукцията.

Историята е базирана на истински събития от края на 70-те години на м.в. у нас, разказани лично на режисьора преди повече от 10 години. В главните роли влизат едни от най-добрите български актьори – Христо Шопов, Ивайло Христов, Юлиан Вергов, Александър Сано, Христо Петков, Владимир Зомбори, Валери Йорданов и Башар Рахал. Роля има и известният македонски актьор Игор Ангелов. Оператор е Андрей Андреев, сценарият е на Борислав Захариев, а музиката – на Виктор Стоянов, работил с екипа на легендарния германски композитор Ханс Цимер.

„Бягахме от това да правим тежък филм. Искахме той да е свързан с позитивизъм, защото проследяваме жаждата за свобода, която превръща едни престъпници отново в хора“ - казва за БНР продуцентът на филма Александър Пенев.

Александър Пенев

„Разказът в този филм е интернационален. Става въпрос за общочовешките права, мечти, желания и подбуди. Колкото до епохата – най-общо казано това е соц-режимът, който е свързан пряко не само с България, а с всички социалистически държави. Но това, което ще видят зрителите, и което е най-важно според мен, е, че ние българите крием дълбоко в сърцата си изключителна човещина. Филмът ни може би представя какво струва да запазиш човешкото в себе си. Нашите герои плащат висока цена, за да го открият в себе си, но те я плащат със смелост, със сърце, защото си струва“ – казва продуцентът.

Това, което спасяваш – спасява теб“, категоричен е режисьорът Мартин Макариев, за когото „В сърцето на машината“ е шесто заглавие във филмографията му. В края на изминалата година продукцията триумфира в три категории (най-добър звук, монтаж и актьорски състав) на международния кинофестивал AFIN в Австралия и спечели голямата награда за най-добър филм от фестивала „Златна роза“ във Варна. А само преди месец завърши и голямата европейска предпремиерна обиколка на филма, която започна на 3 февруари в Хамбург и продължи до 27 февруари с прожекции в над 20 града в Германия, Англия, Шотландия, Ирландия и Франция. Екипът е получил дори поздравително писмо от компанията на режисьора Стивън Спилбърг, които са гледали българския филм в Лондон. Без да отдава голямо значение на подобно признание Макариев все пак признава, че то му дава вяра, че пътят, по който върви с колегите си, има смисъл.

Мартин Макариев

„Вярвам, че изкуството е колективен спорт. И зависи много от националното ниво. За съжаление, начинът на мислене в България е много различен от този в други европейски държави, а именно, че трябва да градиш нещо с години преди да видиш резултати и че най-важното е пътят, който минаваш. Тук хората смятат, че когато влагат нещо, те го влагат в крайната цел, а тя реално е следствието. Като пример винаги съм давал големите спринтьори, които за мнозина изкарват милиони долари само с 10 секунди бягане. Но всъщност те изкарват тези пари за десетки години тренировки и лишения, които са кодирани в тези 10 секунди. И нашият филм днес – той не е резултат от средствата, които са ни отпуснали от „Национален филмов център“. Той е резултат от 15 години много работа, пари, време, опит и лишения, и пътят няма да свърши с премиерата. И казвам, че изкуството е колективен спорт защото той не зависи не само от нас, той зависи от много, много хора, включително и от държавните институции.“

Важното е този филм да окрилява, казва кинорежисьорът. И затова в него се оказва силно застъпена поезията на класически български автори като Христо Смирненски и Никола Вапцаров. „Тези автори са имали умението да напишат пет думи, които да ти вдигнат духа“ – казва Мартин Макариев. А филм като „В сърцето на машината“ е пореден опит да се вдигне духът на българското съвременно кино и творците в него.

Съставил: Весела Кръстева /по интервю на Таня Димова, БНР-„Хр.Ботев“/

Снимки: @intheheartofthemachine.movie


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15