Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чисто нов палеопарк радва малки и големи в курортния град Вършец

7
Снимка: Туристически информационен център Вършец

Най-новата атракция в живописния старопланински град Вършец отвори врати. Единственият по рода си палеопарк на Балканите се простира на един хектар в Боровия парк на града и вече посреща първите си нетърпеливи гости, съобщават от Туристическият информационен център на Вършец. 

С финансиране по европроект, мястото е озеленено и оборудвано с осветление и пейки. Построен е и модерен Информационен център, където са представени палеонтологичните находки от района на Вършец.

Палеопаркът пресъздава природната обстановка в тази част на Балканите преди около 2.5 млн. години. Представени са по-атрактивните видове гръбначни животни от тази епоха, известни от находището, открито край Вършец. Всъщност интензивни палеонтологически проучвания в района са били организирани още през 90-те години на ХХ в.


В далечното минало животните, обитавали тази част на Европа били много различни от днешните - носорози, древни диви коне и чифтокопитни, гепарди, хиени, съблезъби котки, големи лешояди, орли, соколи, както и дропли, тетреви, чучулиги, бързолети и множество други изчезнали видове птици. По тези места бродели антилопи, редом до големи гущери – варани.

В експозиционния център са представени също и интересни скулптурни възстановки, както и експозиция с фосилни останки от находището край Вършец.

Но сред най-любопитните обекти в парка е Диорамата с площ около 12 кв. м. Тя пресъздава растителността, релефа и основните видове гръбначни в тази част на континента преди 2,5 млн. години.

До момента при разкопки край Вършец са установени около 140 вида гръбначни животни. Сред тях е открит вид дребен хищен бозайник и  вид полевка, които са нови за световната наука. Цялото това богатство от находки поставя района на едно от първите място по брой намерени видове гръбначни животни в Европа.

Още за проекта ще научите от репортажа на Миглена Иванова „Палеопарк във Вършец ще ни пренася във времето преди последната ледникова епоха“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Туристически информационен център Вършец



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31