Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България в снимки

Пролетен излет до два по-малко познати манастири до София



Около българската столица има множество малки манастири,  известни още от времето на средновековието като „
Софийската Света Гора“. Те са около 40 на брой, но само в малко от тях са запазени храмовите постройки от времето на основаването им. Повечето манастири са обновени в по-ново време. Днес тези скромни, но живи духовни средища се посещават от поклонници и преди всичко от софиянци, бягащи от суматохата на големия град.

Чепинският манастир „Свети три Светители“, посветен на Св. Василий Велики, Св. Григорий Богослов и Св. Иван Златоуст, е един от малкото манастири в България, които са издигнати в равнинна местност, а не в планина. Мястото не е избрано случайно – на близо се е намирала тракийска надгробна могила, чиято сводеста гробница е била използвана от монасите за постница. Сегашните сградите са от началото на 20 век.





Манастирът „Св. Иван Рилски“ край село Курило, днес квартал на град Нови Искър, датира още от Първото българско царство. Разрушен в началото на османското владичество е възстановен в края на 16 век, от когато са и стенописите в храма, дело на известния живописец Пимен Зографски.




















Снимки: Владимир Владимиров

Още от категорията

Пролетна разходка в София

Великолепни цветни аромати се носят из българската столица през пролетта, а птичките в парковете сътворяват истински пролетни концерти... Наслада за сетивата!  Централната градска част е изпъстрена от цветни картини...

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Кукерските празници в Родопите

От днес започват Великденските пости. По традиция, в дните преди началото на периода на въздържание и духовна концентрация, в много части на страната се провеждат кукерски карнавали.  В родопското село Дедево с кукерски игри посрещнаха..

публикувано на 18.03.24 в 10:15

Честита Баба Марта!

Първи март в България е един от най–любимите празници на малки и големи. Мартеници или родопски байници – символ на надеждата за хубавото, което предстои Окичвайки се с бяло-червените мартеници, българите поставяме символично начало на..

публикувано на 01.03.24 в 13:06