Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "One Dance Week" в Пловдив – гостуват световни звезди на съвременния танц

11 спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка, сред които и 4 световни премиери, ни очакват от 13 май до 5 юни

7
Снимка: Facebook/onedanceweek

Малко съвременни културни прояви у нас устояват на турбулентните политически, икономически и социални промени и бележат дълголетие в своето съществуване. Сред тях се оказа най-големият международен фестивал за съвременен танц в България "One Dance Week", започнал пътя си от столицата София през 2008 година и продължил "живота си" сред красивите пловдивски тепета. 14-то издание на форума тази година започва на 13 май и ще продължи до 5 юни в Пловдив. Акцент е цялата програма, категорично заявява неговият основател и директор Асен Асенов. В нея са включени единайсет спектакъла от Азия, Африка, Европа и Южна Америка, като пет от продукциите са копродуцирани от фестивала. "Това е нашият принос България да изглежда адекватно, смислено и с гордо вдигната глава по отношение на европейската културна сцена" – казва пред БНР Асен Асенов.

"Миналата година "One Dance Week" беше поканен за един от учредителите на Европейския танцов алианс Big Pulse Dance Alliance (BPDA). Това е мрежа от 12 европейски танцови фестивала/институции, обединени от общата си цел да развиват и укрепват съвременния танцов сектор, с финансовата подкрепа на програма "Творческа Европа" на Европейския съюз. Учредителите са едни от най-големите танцови фестивали от цяла Западна Европа, а "One Dance Week" е единственият от Балканите и един от трите изобщо в Централна и Източна Европа, заедно с Чехия и Литва, които са част от тази престижна организация."

Факт, който се превръща в стимул и предпоставка организаторите да надградят всичко, което са правили до момента. Това обяснява големия брой копродукции и цели 4 световни премиери в програмата, първата от които е на 14 май.

„Свързан“

"Това е спектакълът "Свързан" на Деян Георгиев. Млад български хореограф, който беше селектиран за финалната фаза на кастинга за новият спектакъл на Димитрис Папайоану, един от най-известните и международно признати гръцки хореографи. За първи път фестивалът продуцира стратегически български артисти и тази тенденция ще продължи. Вторият, който продуцираме, със световна премиера на 20 май, е спектакълът на Марион Дърова – безспорно едно от забележителните имена на българска сцена в момента.

„Свободно падане“
Имаме две световни премиери, които са голямо събитие, включително за европейската сцена. На 14 май ще покажем за първи път спектакъла "Вагабонт" – новият хореографски проект на Идио Чичава от Мозамбик.

„Вагабонт“
"Вагабонт" е копродукция на "One dance week" и Kinani Festival, Мапуто. За тази премиера очакваме много колеги от Европа, защото Чичава е един от изключителните артисти във Африка в момента. И последната премиера идва от Италия – това е продукцията "Скрит герой" на Дамиано Биджи" – разказва Асенов.

„Скрит герой“

През 2005 година италианският хореограф и танцьор Дамиано Биджи се присъединява към трупата на TANZTHEATER WUPPERTAL на легендарната Пина Бауш, където продължава да работи като гост-артист. Той участва и във филма "Пина" на Вим Вендерс от 2011 година.

Фокус на фестивала тази година е Португалия. По думите на Асен Асенов, това е една от най-интересните държави от гледна точка на развитие на съвременния танц. Три са португалските спектакли в програмата, като най-интересният е избран да закрие фестивала на 5 юни. Става въпрос за "Бизон" на португалския хореограф Марко да Силва Ферейра, известен с вплитането на хип-хоп, стрийт танци и актуални и модерни теми в проектите си. Асен Асенов отбелязва и европейската премиера от Бразилия на 22 и 23 май.

Balé da Cidade de São Paulo

"Тя е на една от най-големите танцови компании от Бразилия – танцовата компания на самия град Сао Пауло BALÉ DA CIDADE DE SÃO PAULO, която ще представи спектакъла си "Това е танц", вдъхновен от един нов стил Passinho, роден в гетата на Рио де Жанейро."

Passinho, което буквално означава "малка стъпка", днес е част от културната идентичност на Бразилия и присъстваше в програмата на официалното откриване на Олимпийските игри в Рио през 2016-а.

„Дракони“

На 3 юни пък ще бъде представен зрелищният спектакъл "Дракони" на звездата на Южна Корея – Еън-Ми А. През 2018 тя става първият и единствен до днес артист от азиатска държава, получил покана да бъде асоцииран артист на престижния Театър дьо ла Вил в Париж.

Тази година фестивалът на танца в Пловдив предоставя на всички украински граждани, намиращи се на територията на България свободен достъп до спектаклите от програмата му. "В такива времена, когато хората са разделени от семействата си, не е достатъчно само да им дадем дрехи и подслон. Ние искаме да им дадем и духовна храна, която да е свеж полъх в ежедневието им" – обяснява взетото решение Асен Асенов.

Текст: Весела Кръстева /използвано е интервю на Светлана Тарашоева, БНР-"Хр. Ботев"/

Снимки: Facebook/onedanceweek



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15