Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония пожъна успех в Златната зала на Музикферайн

Софийската филхармония на сцената на Златната зала на Музикферайн, Виена.
Снимка: facebook/sofiaphilharmonic

Концертът на Софийската филхармония в напълно разпродадената "Златна зала" на Музикферайн е преминал при голям успех, съобщиха от екипа на националния ни симфоничен оркестър. Особен интерес са предизвикали двете български произведения в програмата.

Гротескната симфонична сюита "Бай Ганьо" от Веселин Стоянов е била истинска изненада за виенската публика. Трябва да кажем, че подборът именно на "Бай Ганьо" е добро попадение. Веселин Стоянов създава своята сюита върху произведението на Алеко Константинов през 1941 г., подбирайки именно епизодите, свързани с пътуването до Виена на недодялания, недотам образован, но хитър и комбинативен Бай Ганьо, който е тръгнал да прави търговия. Невъзпитаното, на моменти грубо и дори арогантно поведение на героя намират своята антитеза в бавната част "На село", която е възхвала на положителното, здравото в ценностната система на българина. Дали тази литературна програма или (по-вероятно) ведрата, жизнена музика на Веселин Стоянов е впечатлила взискателната публика, но отново според организаторите на събитието, концертът на българските филхармоници и маестро Найден Тодоров им е спечелил мощни аплаузи, а след финала на концерта представители на една от водещите звукозаписни фирми са изявили желание да запишат това произведение със същия оркестър и диригент.



Сред публиката са били директори на няколко от елитните световни музикални агенции
, Йоан Холендер – артистичен съветник на Софийската филхармония, бившите посланици на Италия и Австрия в София, генералният директор на БТА г-н Кирил Вълчев, австрийски и български музикални критици. Концертът е завършил с бис, който филхармониците са изпълнили след дълги аплодисменти от изправената на крака зала – брилянтната ˮРъченица“ из симфонична сюита "Тракия" на Петко Стайнов, едно от най-ярките произведения в националната ни музикална съкровищница.


Редактор: Албена Безовска
Снимки: facebook/sofiaphilharmonic, facebook/naydentodorov


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05

Димитър Карамитев: Българският кавал е най-богат на орнаменти – чрез него говори голямата душа на народа ни

"Кавалът е инструмент, който винаги е звучал около мен още в детството. Помня роднинските събирания в Стара Загора всяка събота, по повод и без повод, а на тях винаги се пееше" – това разказва за първите си срещи с народната песен и съпровода..

публикувано на 07.06.24 в 12:10