Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градът на солунските двама братя все още пази духа на Кирил и Методий

28
Снимка: Иво Иванов

На 24 май по възрожденска традиция, независимо къде се намират по света, българите винаги намират начин да изразят своята почит към делото на Светите братя Кирил и Методий. Една такава възможност за съчетаване на празника с поклонение пред местата, свързани с двамата братя е да отскочим на по-малко от 300 км от София до Солун, Гърция.

В родния град на славянските първоучители има безброй забележителности, някои от които са пряко свързани със солунските двама братя и си заслужава да бъдат видени. Днес ще ви разходим до там със снимки.

За да се потопим в атмосферата от житията на Св. Константин-Кирил Философ и Св. Методий е достатъчно за начало да се изкачим до старата цитадела на града, която се е намирала в най-непревзимаемата североизточна част на крепостта. 

За съжаление в по-нови времена укреплението е било и политически затвор, но средновековният дух на мястото все още е запазен. 






Още на входа, над вратата ви посреща красива мраморна плоча с кърмеща лъвица. Композицията и сюжетът изцяло наподобяват фигурите от средновековните каменни пластики открити край българския град Стара Загора. 



Абсолютно съвпада и сюжетът с двата пауна. Въпреки обрастването с допълнителна застроеност през вековете, когато влезем в двора на замъка можем да си дадем сметка къде са отрасли Методий и по-малкият му брат Кирил. Баща им Леон (Лъв на български) е бил подстратег на града и със сигурност семейството е живяло в цитаделата. Следователно и синовете му са родени някъде тук през 815 г. и  827 г.




Двамата синове на Леон и Мария може би са били кръстени во Христа в най-тачения храм на града, посветен на пазителя Св. Димитрий Солунски Чудотворец. Макар днешната базилика да е напълно възстановена след големия пожар от 1919 г. олтарът и баптистерият на стария храм не са засегнати и те все още стоят в криптата под новия олтар.  





Близо до самата църква се намира агората и бившето пазарище на Солун. Точно тук със сигурност още като деца братята са могли да чуят славянски език. В житието на Свети Методий е записано, че когато ромейският император ги изпраща в Моравия с мисия да проповядват на разбираем език, им казва: "Чуваш ли, Философе, тези думи? Друг освен тебе не може да свърши тази работа. Тъй че ето ти много дарове и иди, като вземеш със себе си и брата си, игумена Методия. Защото вие сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто славянски."


Тази арка на император Галерий близо до Солунския университет днес е любимо място за срещи на стари и на млади. През 311 г. в Сердика Галерий издава първия едикт за търпимостта към християните, още преди наследника си император Константин Велики. Може би и затова арката е оцеляла, а под нейния свод също са преминавали младите братя, създатели на славянската писменост. 




Със сигурност от IX век не се е променил значително великолепният, дълбок и спокоен пристанищен залив на втория по значимост град във Византийската империя. Тук, както и днес, са пристигали стоки и хора от цялото Средиземноморие, което е направило мирогледа на двамата просветители и покръстители отворен към целия свят и към всички народи.





Днес в Солун може да се види и един от най-интересните паметници на обявените за съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий. Вместо в триизмерни фигури от бронз, братята са увековечени върху постамент, символизиращ фолиото на стар ръкопис. Изобразени са в стилистиката на класическата византийска храмова мозайка. Образите не са пищни, натрапчиви или доминиращи, а безплътно възвисени, земни и насъщно потребни, като делото на Светите братя.






Снимки: Иво Иванов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Членството на България в НАТО – 20 години по-късно

Днес се навършват точно 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО. И ако трябваше решението да бъде взето отново днес – 56% от българите биха гласували страната ни да остане член на Алианса, а 28 на сто са на мнение, че трябва да..

публикувано на 29.03.24 в 04:30

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30