Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджа е за изследователи и хора с приключенски дух

4
Параклисът Света Троица
Снимка: Венета Николова

Странджа – най-неизследваната от масовия туризъм планина в България е съкровищница на природни красоти и следи от древността. Някои от тези богатства са лесно откриваеми и достъпни, но други от хилядолетия са притихнали сред природата, далеч от хорското любопитство, и чакат да бъдат открити … от вас. Така че ако се снабдите с джипиес устройство и предварително потърсите информация в интернет, можете да се почувствате като истински Индиана Джоунс по следите на изчезналия свят на траките.

И понеже районът се намира съвсем близо до Южното ни Черноморие, си струва човек да съчетае морската си почивка с изследване на дебрите на планината. В навечерието на летния туристически сезон се свързахме с Веска Тодорова – ръководител на ТИЦ "Малко Търново", за да я попитаме какъв е интересът към почивките в Странджа?

"Тази година много отрано, може би заради края на пандемията, хората започнаха да търсят природата, гората, да търсят спокойни населени места и район, като нашия. И интересът е доста завишен, затова смятаме, че летният сезон ще бъде достатъчно добър" – отбелязва Веска Тодорова. 

Местността Мишкова нива

Най-известните и достъпни забележителности могат да бъдат посетени за един ден от Южното ни Черноморие. Сред тях например е местността Мишкова нива на 3 км от Малко Търново, до която има асфалтов път. Тук, освен светилището на бог Аполон, сред избуялата растителност, ще откриете и следи от укрепена сграда, както и на могилен некропол, в близост. А горе, на връх Градище, някога е имало крепост – наблюдателница, която е била свързана с древен водопровод със сградите долу, на Мишкова нива, научаваме от Веска Тодорова.

Местността Пропада край Малко Търново

"Друго леснодостъпно странджанско кътче е местността Пропада, край Малко Търново. Това е един истински древен град на мъртвите, с множество хилядолетни гробове и гробници. "Да не пропускаме и архитектурния резерват в село Бръшлян, с уникални къщи от 17-18 век, стара църква, килийно училище, етнографски музей и т.н." – казва Веска Тодорова.

Cело Бръшлян

Но има места, безмълвни и мистични, скрити дълбоко в пазвата на Странджа. До тях се стига след 3-4 км. Пеш, по тесни сенчести пътеки. Другата възможност да ги посетите е с високо проходим автомобил или с джип. И докато се скитате сред букови, габърови и иглолистни гори, не пропускайте да разгледате параклиса "Света Троица", край село Визица. Той е построен през 18 век върху пещера, обитавана в ранното средновековие от монаси исихасти. В самия храм има издялана в скалата стълба, която отвежда долу, в полумрака, където се е притаила малка пещера, украсена с икони.

Още за параклиса "Света Троица" и за други скрити в пазвата на планината съкровища, вижте във видео репортажа:


Веска Тодорова препоръчва на пътешествениците да се разходят навътре в планината, осеяна с оброчища и аязма:

"Например пещерата Св. Марина, до село Сливарово – това е едно много магнетично място. Има поверие, че силата на светицата се проявява в нощта срещу нейния празник на 17 юли. Хора, които не могат да имат деца, там намират изцеление. В близост пък се намира и Индипасха – древно тракийско скално оброчище. Там, под една скала, тече вода , за която казват, че е лековита за очите. Мястото се посещава седмица след Великден, както подсказва името му – Индипасха".

"Странджа е едно голямо приключение" – заключава Веска Тодорова и препоръчва горещо на туристите да посетят историческия музей в Малко Търново. Освен че притежава интересна археологическа сбирка, той запознава посетителите с невероятното странджанско изобилие от билки, вековни дървета, застрашени видове птици, редки минерали и още и още красоти и природни чудеса, за които ще ви разкажем съвсем скоро. 

Снимки: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31