Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на децата продължава с „Детски панаир“ пред Народния театър

Снимка: Facebook /Easyart Bulgaria

Детските усмивки, веселие и изненади по повод Международния ден на детето продължават и днес, 4 юни, в София. За поредна година фондация „Изиарт“ организира "Детски панаир" в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" и близките около него галерии и музеи. Програмата започва в 10 сутринта и ще продължи до вечерта с над 40 културно-образователни инициативи, много артистични работилници, музикални и театрални спектакли, танци и игри.

Специалните музейни игри в Регионалния музей за история на София, Ботаническата градина към Софийския университет, Софийската градска художествена галерия и Националния етнографски музей отново ще превърнат децата в истински откриватели на съкровища.

По случай 140-годишнината от рождението на Владимир Димитров-Майстора (1 февруари 1882 г.) е подготвена инсталацията "Влез в картината", благодарение на която децата ще могат да станат част от картините на Майстора. Припомняме, че само преди две седмици, под патронажа на президента Румен Радев в София се откриха две големи ретроспективни изложби в Националната галерия на големия български художник, по повод годишнината. Едната се помещава в "Квадрат 500" , а другата в "Дворецът".

За малките артисти са предвидени работилници по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство и калиграфия (за писане на глаголица).

Очаквана атракция ще бъде истинската пожарна кола, разположена пред театъра и на която малчуганите ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на пожарникари. 

"Детският панаир" е част от календара на културните събития на София и се организира с подкрепата на Столична община. Всички инициативи в рамките на събитието са със свободен вход и участие за децата.

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook /Easyart Bulgaria

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Таратор

Българската кухня влезе в топ 15 на Европа

Българската кухня е класирана на 14-то място от всички национални кухни в Европа в престижната класация на специализирания кулинарен сайт TasteAtlas, предаде БНР Варна. Класацията се прави всяка година на база оценката от страна на потребителите на..

публикувано на 22.06.24 в 17:11

"Чукан боб с коприва и хоро се извива" в Черни Осъм

Шестият кулинарно-фолклорен фестивал "Чукан боб с коприва и хоро се извива" в троянското село Черни Осъм събра множество любители на фолклора и традиционните ястия от цялата страна, предаде БТА. Организатор на събитието е местното читалище „Знание – 1906..

публикувано на 22.06.24 в 15:27

България е търсен износител на риба и рибни продукти

През годините България се e превърнала в търсен износител на риба и рибни продукти, както и на деликатесни продукти от черен хайвер. Това стана ясно при посещението на заместник-министъра на земеделието и храните Деян Стратев в производствените бази на..

публикувано на 22.06.24 в 14:29