Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято 2022 – цените растат, желаещите да почиват на българското Черноморие – също

Снимка: Facebook /Плаж Велека

По всичко личи, че ни очаква успешно лято, въпреки продължилата повече от две години пандемия и въпреки войната в Украйна, която засилва усещането за непредвидимост в бранша. От Института за анализи и оценки в туризма, обаче очакват 9 млн. души (с милион и половина повече от миналото лято) да изберат българското Черноморие за своята ваканция.

На фона на оптимистичните прогнози, неудържимият скок на цените на горивата, на тока, храните и пр. буди тревога. Разходите за почивка тази година значително са се повишили. И ако през лято 2021 средната цена на едноседмична ваканция край морето за четиричленно семейство струваше към 1700 лв., сега цената достига 2400. Седемдневна ваканция на човек край вълните тази година излиза към 200-300 лв. по-скъпа. Но всичко зависи от категорията на хотела и дали резервацията е за пика на сезона или извън него. Между 20-30 % нагоре са скочили цените на туристическите пакети в Слънчев бряг, заяви преди дни Теодор Пастармаждиев, член на УС на Съюза на  собствениците в Слънчев Бряг в интервю за Радио България.

Между 10 и 20 на сто повече, спрямо миналото лято, пък ще ви излезе ваканцията на Северното крайбрежие – научаваме от Павлин Косев – председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите:

"Правим всичко възможно да балансираме с буфери, които сме имали за оптимизиране на разходите, с цел поскъпването да не се стовари пряко върху туриста, защото нямаме интерес от рязкото поскъпване на туристическите пакети" – категоричен е Косев.

Според него, пакетите свързани с организирания туризъм се договарят с чуждите партньори поне година по-рано. "Ние не можем както си искаме да повишаваме цените, защото вече сме включени в техните каталози", казва Косев и добавя :

"Сега, с някои партньори успяхме да договорим новите цени, но при други, при които вече има продадени наши пакети и услуги на старите цени, не успяхме. Така че положението е доста динамично."


Летовниците се сблъскват с още една неприятна изненада – скок в цените на плажните принадлежности. Ако през последните две лета чадърите и шезлонгите се отдаваха под наем срещу символични суми, заради пандемията, сега вече сянката край морските вълни може да ви излезе доста солена. Като се започне от 30 лв. за чадър и два шезлонга и се продължи нагоре. На места комфортният ви отдих на плажа ще ви струва колкото една нощувка в хотела.

Но на море, като на море! Хората, които разполагат с по-скромен бюджет, избират къмпингите. Там обаче също ги очаква ценови ръст. В култовия къмпинг Градина, това лято цените на нощувка са скочили с 10 %.

А какво да кажем за разходите за храна, които са сериозно перо от ваканционния бюджет? Не става дума само за луксозните ресторанти, механи и барове, които и това лято се пукат по шевовете, а за най-обикновените капанчета с традиционните "народни цени". По-скъпа бира, цаца, кюфтета и салати почти навсякъде, отчитат подранилите летовници тази година. По информация на приятели на Радио България, на плажа на Велека, край южното курортно селище Синеморец, портокаловият фреш струва 9 лв., бирата – 7 лв. , а порция сафрид с 4 рибки – 15 лв.. Това обаче са цените извън пика на сезона. През месец август се очаква те да скочат още повече.

Но по всичко личи, че българинът няма намерение да се отказва от  лятната си почивка, без значение колко ще му коства това. Някои дори теглят кредити, само и само да отдъхнат поне на родното крайбрежие това лято. Съдейки по интереса от чужбина, ценовият шок не е отблъснал и чуждите туристи. Най-вече гости от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия в идните месеци ще разпускат на Черноморието ни.


Снимки: Facebook /Плаж Велека, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10