Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в интервю за Радио България

Енергийната независимост е постижима, но зависи от общите усилия на политици и експерти

Снимка: БГНЕС

В условията на остра енергийна, социална и икономическа криза България отново заговори за прилагането на пакета “Fit for 55” и Зеления преход към нисковъглеродна икономика. Според радетелите на зелената идея преходът към ограничаването на въглеродните емисии открива възможности за модернизация и нови решения, не само в енергетиката, но и за българската икономика като цяло. Доколко обаче страната ни е подготвена за този преход, при положение, че в Европа тя е сред най-зависимите от изкопаеми горива държави. Именно тези горива, в условията на настоящата криза, осигуряват енергийната независимост на страната ни, защото 50 % от енергийния микс е от въглищни централи.

Какви са мерките, които предвижда България, за да направи прехода към Зелена енергия освен ефективен и справедлив по отношение на най-уязвимите слоеве на обществото ни? Отговор дава вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, в интервю за Радио България:

“Темата касае почти всички сектори. От подготвяните досиета за промените на европейското законодателство, в които участваме на ниво Европейски съвет, до осъществяването на справедлив преход в енергетиката и да се възползваме от средствата от фонда за справедлив преход на стойност 2,5 млрд. евро. Тези пари ще спомогнат за трансформацията на въглищните региони и подобряване на средата – екологична, социална и икономическа. Ще бъде променен и начинът, по който се управляват отпадъците и депозитната система. Това ще намали обема на отпадъците в сметищата, които много често се палят и създават вредни емисии.“


Когато трябва да избират източник на енергия, много малък процент от българите се интересуват колко чист е той, особено когато стои въпросът за физическото оцеляване. Това е и причината някои малцинствени групи да се отопляват през студените месеци с отпадъци, въпреки стриктните забрани. С войната в Украйна и спирането на газовите доставки за Европа, прогнозите за предстоящата зима не изглеждат оптимистични, особено на фона на пълзящата инфлация.

“Ние ползваме много малко газ за производство на енергия – пояснява министър Сандов. – Използваме газ за отопление в София и на още няколко места през зимата, но дотогава се надявам да намерим решение на въпроса със спрените доставки. Всъщност, настоящият момент много ясно ни показва, че трябва да забързаме енергийния преход и по-бързо да се освободим от изкопаемите горива. Освен екологичен проблем, те крият рискове и за енергийната сигурност на държавите, които са зависими от доставките. Затова е важно да обърнем внимание на ВЕИ, които са безплатни като източници. Това са слънцето, водата, геотермалните източници, фотоволтаиците.“

Още през 80-те години на ХХ век, в института Fraunhofer (Германия) е разработен метод на производство на слънчева енергия и отглеждане на култури на една и съща площ. Когато са издигнати на достатъчно разстояние от почвата и помежду си, така че да осигуряват 68% осветеност на земеделската земя, се постига оптимален растеж на културите. Именно това съчетание на фотоволтаични технологии с обработваеми земи или пасища има потенциал да преодолее преобладаващата съпротива срещу разполагането на фотоволтаични инсталации.

“В момента един от водещите сектори са точно фотоволтаиците в земеделски земи – отбелязва министър Сандов. – Ако са изградени на около метър над земята, осигуряват по-добри условия за паша. Има множество земеделски земи, където почвите са деградирали, заради монокултурно интензивно земеделие с много пестициди. Доказано е, че ако на такива места се поставят фотоволтаици се връща влагата и плодородието, защото оставят земята да почива. Има много натрапени тези срещу ВЕИ, основно от лобита на фосилните горива, които държат да си запазят печалбите, които трупат.“

Въпросът е дали и доколко възобновяемите източници на енергия ще задоволят растящото потребление на електроенергия. Не е тайна, че през следващите години, с все по-широкото използване на електромобилите ще бъдат нужни огромни количества ток. Вярно е също, че зелената енергия няма алтернатива, но без допълнителни мощности, които да допълват и балансират ВЕИ, България няма как да постигне енергийна независимост.

Снимки: БГНЕС, Facebook /Борислав Сандов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на драконовите лодки в езерото Панчарево край София

На 29 и 30 юни езерото в Панчарево край София е домакин на Фестивала на драконовите лодки. През двата дни на гребната база ще се провеждат състезания с драконови лодки, които всеки може да наблюдава. Фестивалът с вход свободен..

публикувано на 29.06.24 в 09:05
Карлос Насар

Карлос Насар с три постижения над световния рекорд

Месец преди началото на олимпийските игри в Париж Карлос Насар подобри три световни рекорда във вдигането на тежести, които обаче няма да му бъдат признати, тъй като не са постигнати на състезание от най-висок ранг – олимпиада, световно или..

публикувано на 29.06.24 в 09:03

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30