Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Пътувай, вярвай и обичай – невероятната съдба на Елена Крапчева

Снимка: личен архив

Нейният живот е като на кино … или като версия на "Яж, моли се и обичай", но в български вариант. А поуката е – повярвай в себе си и прегърни свободата, защото съдбата обича смелите. "Може би това, което научих през всички тези години е, че човек трябва да казва ДА на каквото и да му поднесе животът" – казва Елена Крапчева – пътешественик, влогър, финансист, режисьор, мечтател … За всичките си преживявания тя разказва в своите YouTube канали на български и на английски език с фантастични кадри от най-невероятните кътчета на планетата.

Пред Радио България Ели изрежда най-ярките спомени от митарствата си по света:

"В Шри Ланка се оказах в компанията на сина на министъра на вътрешните работи по време на проблемите с Тамилските тигри. Озовахме се в едни бронирани коли и така опознах страната от различна гледна точка. Живяла съм в Тайланд, в храм с монаси, където съм се учила на монашеския начин на живот. В Аржентина пък съм танцувала танго в един от най-интересните клубове, където се запознах отблизо с техните невероятни писатели, поети и певци. Навсякъде по свето човек може да преживее нещо необикновено, но трябва да прекрачи прага, да направи първата стъпка."

Животът на Елена е пълен с превратности. Родена е в София, но израства във Франция, където завършва Международни отношения и дипломация, но кара специализация в Австралия. След това съдбата ненадейно я запраща в областта на финансите и се озовава в Сингапур. Покрай работата започва да обикаля Азия. В даден момент създава собствена фирма в САЩ, свързана с финанси, която обаче … банкрутира. Но какво от това! Елена продължава да пътува, при това съвсем сама. "В началото ми беше странно да седя в ресторант или да изкача някоя планина сама. Но пък когато пътуваш сам, опознаваш себе си и имаш шансове да се запознаеш с повече хора, да станеш част от други култури и общности" – казва Ели. Поредният обрат настъпва на борда на кораб за … Антарктида:

Вижте видео на Елена Крапчева от поредицата, посветена на Антарктида :


"Заминах за Антарктида съвсем случайно, в последната минута. Търсеха сама жена от една организация, на която бях в борда на директорите – казва Ели. – И 14 дни препускахме през ледената пустош на края на света. На кораба срещнах Майк, моят приятел, който е американец. Оказа се, че любовта на живота си я открих накрая на Антарктида. Запознахме се, харесахме се. След като слязохме от кораба, бях решила да живея в Аржентина, и той дойде с мен за един месец. После се върна в САЩ, продаде всичко и се преместихме да живеем в България. Сега сме се установили в София, в квартал "Люлин" и на Майк страшно му харесва", разказва Ели. И допълва, че има шанса да работи дистанционно за една българска фирма, което им позволява да пътуват по света. И през цялото време тя снима.


През 2020-та Елена и Майк заминават за Тайланд. Ала ги застига пандемията! Двамата остават блокирани там за година и половина.

"Понеже Тайланд вътрешно отвори всички провинции, си казахме – поне да го разгледаме както никога преди това – без туристи,  без никой наоколо. Всички хотели бяха със 70-80% намаление, бяхме сами  абсолютно навсякъде, бяхме единствените туристи, даже ни снимаха. Разгледахме над 25 тайландски острова, на някои от които живяхме по цял месец. И разгледахме страната както никога преди това.“

Когато се връща в България, Елена вече е заснела над 50 хиляди видеа и снимки с над 5 терабайта информация.Така се ражда идеята да създаде 91-минутния документален филм "Подслон в Тайланд – заседнали в рая". Премиерата в кино "Люмиер" в София беше посрещната с огромен интерес от българската публика. "Винаги има значение къде са корените ти", казва Елена и добавя:

"Била съм в над 100 страни по света и винаги сравнявам как е в чужбина и тук. България има невероятна  природа. Имаме море, планини, реки, езера. Имаме невероятни, толкова много интелигентни хора. Да не говорим за потенциала, който не използваме, за жалост. Защото България има какво да даде на света, а не го правим. И трябва нещата да се променят" – заключава Елена Крапчева. 

Снимки: архив на Елена Крапчева

БНР подкасти:

Още от категорията

Д-р Катерина Такова разработва продукт за диагностика на коронавирус

Жените в науката се нуждаят от специално насърчение и подкрепа, особено когато в тясното пространство на един-единствен ден трябва да съвместят ролите на всеотдаен учен, грижовна майка и добра съпруга. Подобен стимул за тях са наградите “За жените в..

публикувано на 05.12.22 в 11:53

Андреа Савова между Париж и София

Да живееш в Европа, но между два различни свята – така изглеждат двете страни от битието на една млада българка, родена в София и живееща в Париж. Едва 12-годишна, Андреа Савова заминава с майка си и 6-годишната си сестра във Франция, където е..

публикувано на 30.11.22 в 11:26

С паеля или като млечен сос - как Макико наложи българската лютеница в Япония

Лютеница по оригинална българска рецепта, но Made in Japan си проби път на пазара в Страната на изгряващото слънце, а нейният производител Макико Миюра вече крои планове за разширяване на производството. Макико живее в префектура Ямягата –..

публикувано на 30.11.22 в 11:05