Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

България в снимки

Късната античност в нова експозиция на Националния исторически музей

В най-големия исторически музей в страната е оформено ново експозиционно пространство, посветено на Късната античност – време на значителни политически, икономически и религиозни промени по днешните български земи. Тогава започва и преселението на големи маси варварски племена, които проникват през Долнодунавския лимес (граница) на Източната Римска империя и поставят началото на трайно заселване на готи, славяни, авари и прабългари.  

Сред експонатите, които вече са част от постоянната експозиция на музея, могат да бъдат видени изключително ценни находки – каменен бюст на император Флавий Юлий Валент (364-378), оловен погребален ковчег от региона на Видин (много рядка находка), фрагмент от сребърно блюдо от Сирмиум (Сремска Митровица) с името на император Лициний (308-324), детрониран в междуособните войни с император Константин Велики.

Снимки: Национален исторически музей 


Галерия

Още от категорията

Пловдив в края на лятото

Денят на Съединението е и празник на град Пловдив .  Предлагаме ви кратка фото разходка из някои от най-забележителните улички на Стария град.  Снимки: Красимир Мартинов

публикувано на 05.09.22 в 17:32

Безценни съкровища в криптата на храм-паметник "Свети Александър Невски"

Музеят на християнското изкуство, който се помещава в криптата на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в София, е създаден през 1965 година и представя християнското изобразително изкуство по българските земи. Колекцията му от икони е сред..

публикувано на 26.08.22 в 16:16

Седемте рилски езера – един от най-популярните летни маршрути в България

Седемте рилски езера са сред най-красивите природни забележителности в България. Те са включени в списъка на 100-те Национални туристически обекта и се радват на огромен интерес от хиляди български и чуждестранни туристи. През циркуса на Седемте..

публикувано на 17.08.22 в 16:39