Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

България в снимки

Късната античност в нова експозиция на Националния исторически музей

В най-големия исторически музей в страната е оформено ново експозиционно пространство, посветено на Късната античност – време на значителни политически, икономически и религиозни промени по днешните български земи. Тогава започва и преселението на големи маси варварски племена, които проникват през Долнодунавския лимес (граница) на Източната Римска империя и поставят началото на трайно заселване на готи, славяни, авари и прабългари.  

Сред експонатите, които вече са част от постоянната експозиция на музея, могат да бъдат видени изключително ценни находки – каменен бюст на император Флавий Юлий Валент (364-378), оловен погребален ковчег от региона на Видин (много рядка находка), фрагмент от сребърно блюдо от Сирмиум (Сремска Митровица) с името на император Лициний (308-324), детрониран в междуособните войни с император Константин Велики.

Снимки: Национален исторически музей 


Галерия

Още от категорията

Вечната красота на българската шевица

Националната ни шевица е едно от най-големите постижения на българската традиционна култура. Тя е сложна за изпълнение и съдържа символи и значения, установени далече назад във времето. Българките бродирали върху дрехи, покривки и други тъкани за бита,..

публикувано на 21.01.23 в 10:25

Пернишки кукери гонят злите сили от София

Над 200 сурвакари, майстори на маски и фолклорни танцьори огласиха Борисовата градина в София, за да представят фестивала „Сурва“, който ще се проведе в Перник в края на януари. Началото му е поставено през далечната 1966 г. Традиционните..

публикувано на 08.01.23 в 21:05

На Богоявление

На 6 януари отбелязваме един от най-светлите християнски празници - Богоявление, Йордановден или още Кръщение Господне. Свързана публикация: Йордановден и символите на кръщението В църквите се извършва празнична Божествена литургия..

публикувано на 06.01.23 в 12:08