Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени създадоха нов вид термометър

Снимка: БГНЕС

Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас.

Разработката на българските медици позволява денонощно да се проследява телесната температура на деца и възрастни, без да се използват живачни, спиртни и електронни термометри.

Отчитането става с точност от 0,1°С чрез поставяне на еднократна апликация от Термохромен индикатор. Намазката незабавно и в реално време отчита телесната температура чрез промяна в цвета на нанесената апликация, която действа до 48 часа.

Продуктът е разработен на основата на микрокапсулиран пигмент, разтворим в неводна биосреда. Почиства се лесно с вода или суха кърпа, предава БГНЕС.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53
Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова

Трима българи спечелиха бронзов медал на световното първенство по спортна аеробика

Антонио Папазов, Тихомир Баротев и Борислава Иванова спечелиха бронзов медал в категорията “Тройки” на Световното първенство по спортна аеробика за мъже и за жени в Пезаро. Пред нашите представители се наредиха единствено състезателите на Китай и на..

публикувано на 29.09.24 в 09:38

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04