Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In Transit: снимки от Нюйоркското метро се озовават в центъра на София

Снимка: Делян Вълчев

Точно преди година ви разказахме за фотографския проект „In Transit“ на българина Делян Вълчев. Изложбата включва 30 изображения, правени в метрото на Ню Йорк от 2014 година до началото на пандемията от Covid-19, които бяха показани за първи път в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Сега фотографският разказ на Вълчев гостува в галерия „Синтезис“ в София. До 10 септември може да видите прехода в емоциите ни, отразен в лицето на настоящето на мегаполисите. „Метрото на Ню Йорк е събирателен център, защото може би около 90 процента от гражданите му пътуват с него, без значение от техния социален, финансов или друг статус“, каза за Радио България фотографът.

Изложбата „In Transit“ представя именно този портрет на заедност в различията ни, с което се докосваме и до другата съществена тема в проекта – отчуждението. „Има безспорен феномен, че хората в големите градове са много по-самотни от тези в малките населени места. Човек е сам и анонимен сред тълпата. Ти си сред много хора, но никой с никого не се познава“ - обяснява Делян Вълчев.

Съставил: Весела Кръстева


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се опровежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15

Възпитаниците на театрална студия "Игра" жънат успехи в България и по света

На 7, 8 и 9 юни, в концертната зала на Дом на културата "Средец" в София, младите актьори от театрална студия "Игра" ще представят премиерата на спектакъла "Когато розите танцуват" по Валери Петров. През втората половина на месеца , от 17 до 22 юни,..

публикувано на 05.06.24 в 16:10