Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на етносите в Котел се радва на небивал успех

Снимка: ranica.eu

В парк „Изворите“ край Котел за шести път Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим представя многообразието на бита, културата и фолклора на различните етноси в региона, както и пъстротата и сръчността на котленските килимарки, втъкана в неповторимите котленски килими, информира БТА.

Посетителите могат да проследят пътя на килима от чепкането на вълна, преденето и багренето до тъкането му. В демонстрациите участват и деца – ученици на дългогодишната килимарка Величка Съботинова. По думите на килимарката, тъкането е трудоемък занаят и хората бързо се отказват, затова той се е превърнал в хоби. Според нея, по-голям интерес и упоритост да се научат имали украинки и туркини, а на украинките им идело много отръки тъкането. Котленката е готова да предаде занаята си на жени, които ще го правят от сърце. 

За първа година, наред с импровизираните българско, турско, каракачанско и ромско село, своя бит и култура показва и Република Корея. В създаденото на място корейско село, посолството представя на щанда си информационни материали за страната, традиционни костюми, а гостите на фестивала могат да вкусят и корейски ястия.

Във фестивалната програма е предвидена и VII Национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“, а Националното дружество „Традиция“ ще представи възстановка „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“, предвидено е и кукерско шествие с участието на кукери от Стралджа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37