В парк „Изворите“ край Котел за шести път Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим представя многообразието на бита, културата и фолклора на различните етноси в региона, както и пъстротата и сръчността на котленските килимарки, втъкана в неповторимите котленски килими, информира БТА.
Посетителите могат да проследят пътя на килима от чепкането на вълна, преденето и багренето до тъкането му. В демонстрациите участват и деца – ученици на дългогодишната килимарка Величка Съботинова. По думите на килимарката, тъкането е трудоемък занаят и хората бързо се отказват, затова той се е превърнал в хоби. Според нея, по-голям интерес и упоритост да се научат имали украинки и туркини, а на украинките им идело много отръки тъкането. Котленката е готова да предаде занаята си на жени, които ще го правят от сърце.
За първа година, наред с импровизираните българско, турско, каракачанско и ромско село, своя бит и култура показва и Република Корея. В създаденото на място корейско село, посолството представя на щанда си информационни материали за страната, традиционни костюми, а гостите на фестивала могат да вкусят и корейски ястия.
Във фестивалната програма е предвидена и VII Национална среща на лютиерите в България „Родолюбие“, а Националното дружество „Традиция“ ще представи възстановка „Ограбването на турската хазна от четата на Алтънлъ Стоян войвода“, предвидено е и кукерско шествие с участието на кукери от Стралджа.
За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да възстанови историческите събития и бита на града такива, каквито са били между XII и XIV век, когато е..
Специална занаятчийска работилница за керамични съдове от царски вид, каквито са използвали болярските семейства по времето на Второто българско царство ( XII – XIV в.) има в старопрестолния ни град Велико Търново. Ателието се намира почти в..
Голям празник като 6 май – Ден на Св. Георги Победоносец – не минава без подготовка за курбан във всички православни храмове, носещи името на светеца. Най-често храната се приготвя от агнешко или овче месо, както повелява традицията на този ден...
За десети пореден път фестивалът "Ежедневието на Средновековен Търновград" ще събере от 6 до 8 юни участници от различни краища на Европа, за да..