Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуство на улицата:

Спирки на градския транспорт в София грейват със забележителности от различни държави

22
Снимка: “Art4Diplomacy”

11 спирки на градския транспорт в София се сдобиха с нова визия. Те са част от инициативата Изкуство за дипломация” (“Art4Diplomacy”) на талантливата Петя Илиева, която превърна конструкциите им в изложбено пространство с архитектурни изображения на интересни, впечатляващи и малко познати на българите сгради по света.


Проектът ще бъде реализиран на два етапа, а снимки на красиви забележителности, подбрани от още 11 дипломатически мисии в България, ще се появят в сърцето на София през септември.

“Няма да се уморя да повтарям, че културата e най-старият и най-сигурен инструмент на дипломацията – категорична е Петя Илиева. – Това е проект, с който вече 4 години събирам дипломатическите мисии на всички страни в България с цел популяризиране на близостта между културите на народите и подчертаване на красотата в различието им. Досега показвахме само фолклора като част от културното наследство. Сега дойде време да запознаем широката общественост, минувачите по софийските улици и с богатото архитектурно наследство на различни страни, защото “Изкуство за дипломация” има естетическа, но и образователна цел – обогатява познанията на гражданите, като изнася изкуството на улицата и го прави леснодостъпно за хората.”


На всяко изображение има кратка информация на български и английски език. Показани са пейзажи и забележителности от Австрия, Швейцария, Италия, Португалия, Финландия, Грузия, Дания, Румъния, Чехия, Израел и Суверенния Малтийски Орден.

“Хората ще научат интересни факти от монтираните изображения – обяснява Петя Илиева и открехва завесата към тайните на част от тях:


Австрия представя замъка Амбрас. През 1564 г. той става резиденция на тиролския княз ерцхерцог Фердинанд II, който изработва най-ранната систематична концепция за представяне на колекции, и това го превръща в първия музей в света.


Хижа Монте-Роза в швейцарските Алпи е толкова високотехнологична сграда, че произвежда сама 90% от енергията, която консумира.

Интересно изображение е манастирът Джвари от VI век в Мцхета, Грузия. Любопитно е, че пейзажът – хълмовете, църквата, реката и града на заден план удивително приличат на старата българска столица Велико Търново.

През последните 10 години Копенхаген инвестира над 188 млн. евро в инфраструктура за велосипедисти. Затова Дания е избрала за българската публика Кръговия мост в Копенхаген, който е само един от многото обозначени мостове за велосипедисти в града.”

Впечатлява изборът на двамата нови участници в проектите на Петя Илиева. По повод Европредседателството Чехия показва историческия център на град Чески Крумлов със замък, включен в Списъка на ЮНЕСКО заради добре запазената си готическа, ренесансова и барокова архитектура.

А Суверенният Малтийски Орден, често бъркан с Република Малта, представя Вила Маджистрале – вилата на Великия магистър, намираща се на хълма Авентина в Рим.

“Няма да издавам повече, за да се запази елементът на изненада. Щастлива съм, че винаги получавам бърза реакция и абсолютна подкрепа от страна на чуждите дипломатически мисии. Важно е да спомена, че те предоставят материалите и изцяло финансират реализацията на проектите – подчертава Петя Илиева. - Благодаря на БНР и “Радио България”, че отразявате всички инициативи на “Изкуство за дипломация”. Чрез Вашите публикации на 10 езика, линкове към които посолствата изпращат в страните си, Вие превръщате дейностите на “Art4Diplomacy” в културни събития с отзвук и реклама на България на всички континенти.”

Снимки: “Art4Diplomacy”

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37