Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Street Art Festival 2022 в Старо Железаре и как абсурдите на света се материализират по селските дувари

Снимка: Facebook/@StaroZhelezare

Живописното средногорско село Старо Железаре е домакин на традиционния Street Art Festival 2022, който ще продължи до 15 август. Тази година екипът от млади художници от Полша и България подготвя стенописи под мотото "НИЕ СМЕ ГЕРОИТЕ". Нарисуваните по дуварите на Старо Железаре персонажи коментират текущото състояние на света и намеренията на играчите в новия световен ред.


Основен сюжет, разбира се, е войната в Украйна. Съвсем очаквано Путин и Зеленски изпъкват на първа линия по селските дувари. Но не само! В Старо Железаре милиардерите – Илон Мъск и Джеф Безос, се издигат в небето с помощта на измисления герой Баз Светлинна година от "Играта на играчките", а през това време писателите Олга Токарчук и Георги Господинов търсят смисъла на сегашното съществуване, записвайки мислите си в книги, като се позовават на мъдростите на …Мечо Пух.


Различното в тазгодишното издание на Street Art Festival е, че творците пресъздават нашето хаотично съвремие чрез образите и коментарите на любими анимационни герои. Доналд Дък, Бъгс Бъни, Шрек, Флинтстоун, семейство Симпсън и Тримата Глупаци се появяват редом до видни личности, политици и диктатори, за да възпламенят въображението и да подчертаят абсурда, който ни заобикаля. "Нека, подобно на Алиса в страната на чудесата, да използваме въображението си, защото то е единственото ни оръжие в борбата с реалността", призовават художниците.
Всеки тук е добре дошъл да разговаря с българо-полския творчески екип, който до средата на август ще рисува нови герои по селските дувари.

Старо Железаре е село, в което живеят все по-малко хора, повечето са възрастни. През последните месеци, на мястото на селския хранителен магазин се появила траурна агенция, с огорчение констатират организаторите. Въпреки това, селцето бавно но сигурно се събужда за нов живот. Двигателят на уникалния проект, превърнал Старо Железаре в стрийт арт дестинация от световна величина, идва от Полша. Артистичното семейство Катаржина и Венцислав Пирянкови вече 10-та година вдъхват живот на средногорското село не без ентусиазираната подкрепа на местните хора.

Снимки: Facebook/@StaroZhelezare

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37