Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шабла отбелязва Международния ден на фаровете

Снимка: Дарина Григорова

С тържествено откриване на обновения си фар град Шабла отбелязва Международния ден на морските фаровеШабленският фар се намира в най-източната точка на България и е най-старият на черноморския ни бряг.

Висок е 32 метра и предпазва корабите от затъване в плитчините, между нос Шабла и близкото рибарско селище Тюленово. Историците предполагат, че навигационно съоръжение на този бряг е функционирало още през Римската епоха. 

Днес на специална церемония в Шабла се извършва и сдаване на длъжността началник на "Хидрографска служба". Службата е единствената в страната, която изготвя и излъчва навигационни известия до мореплавателите, поддържа система от брегови и плаващи средства за навигационно ограждане, включително седемте основни фара по българското Черноморие.

Денят на фаровете се отбелязва за първи път в Шотландия през 1993 г., а от 1998 година насам инициативата се подема от много държави по света. В наши дни, над 450 фарове в 50 страни подкрепят инициативата, която дава възможност на хората да научат повече за ролята им в осигуряване на безопасността на морския транспорт през вековете.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47

С великденско гмуркане в морето започва юбилейният сезон на остров Света Анастасия

Туристическият комплекс "Света Анастасия" край Бургас, който е и сред най-посещаваните български черноморски обекти, отбелязва 10-години от своето откриване като туристическа дестинация. Затова и туристическият сезон тази година започва по-рано –..

публикувано на 04.05.24 в 09:15