Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чубрица – нидерландският хор с име на българска подправка

Снимка: chubritsa.nl

"Чубрица" (Ensemble Chubritsa) от Амстердам, Нидерландия, е един от най-дълголетните хорове за български фолклор извън страната ни. Началото е през 2004 г., поставя го известната народна певица Галина Дурмушлийска, заедно с диригента Иво Босвайк и мениджъра Яп фан Белен. Оттогава певците и инструменталистите на "Чубрица" многократно са гостували в България. Бяха у нас и през август тази година, изнесоха концерти в сградата на Неврокопската света митрополия, гр. Гоце Делчев, Добринище и Копривщица – на Националния събор за народно творчество.

Диригент на "Чубрица" от 2018 г. е Светла Анастасова-Клайн. Родена в Широка лъка, тя от дете се занимава паралелно с музика и спорт. Години наред прекарва зимните ваканции като ски учител в известния ни зимен курорт Пампорово. Там се запознава с бъдещите си свекър и свекърва – големи почитатели на България и българския фолклор. Съпруга си среща покрай други свои приятели и в началото дори не подозира, че вече познава семейството му. "Явно е било съдба", казва тя. Светла живее в Холандия от 18 години, дирижира още четири хорови състава, но само "Чубрица" е фолклорен. В България е завършила дирижиране в Академията за музикално и танцово изкуство – Пловдив. А преди това – народно пеене и тамбура в Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка.

"Училището е открито през 1971 г. , а аз израснах там – разказва Светла. – Баща ми беше директор дълги години, майка ми преподаваше. От съвсем ранна възраст присъствах на всички репетиции на състави и солисти, на всички концерти. Имах страхотни преподаватели по български фолклор, от тях научих много. Помня и родопските песни на моите баба и дядо. Имам много здрави корени."

Светла Анастасова-Клайн

Работата с "Чубрица" е доста специфична, споделя още диригентката. Това е любителски състав, а участниците в него имат различни професии. Някои от тях са открили любовта си към българския фолклор още в тийнейджърска възраст, пътували са до България години преди създаването на ансамбъла. Знаят десетки песни, които изпълняват наизуст, с вдъхновение и внимание към българския език. Имат издадени два албума – "Години, години" и "Очи, чорни очи". Аранжиментите са специално създадени за хора от Петър Крумов, Генчо Генчев и други наши композитори. Сериозен принос за репертоара на хора има Иво Босвайк, както и кларинетистът на ˮЧубрица“ Берт Крауер Bert Kruijer, който също прави аранжименти на народни песни с помощта на Светла.

Българките в състава са само три – Надя Орешкова, Ана Самоукова и Христина Карагеоргиева (наша колега, работила в Английска редакция на Радио България). Заучавайки текстовете, а и при многократните гостувания у нас и контактите с български изпълнители, ентусиастите от хора са научили немалко думи, но всъщност не говорят езика ни.

С част от хористите на събора в Копривщица

"Когато разучаваме нова песен, първо разказвам какво е съдържанието на текста, от коя фолклорна област е, какво е характерно за този район, какви са орнаментите, костюмите, темпераментът на хората. Записвам на звуков файл много бавно целия текст. Превеждаме го, заедно с членове на ръководството на хора и го изписваме фонетично. На запис изпявам много бавно всяка партия, ако има специфични орнаменти, също ги изпявам много бавно. Когато напреднем в усвояването, изпявам песента в оригиналното темпо. Репетираме два пъти месечно – всяка втора и четвърта неделя, но им давам задачи за вкъщи, те са свикнали с тази форма на работа. Много е трудно да се създаде подобна хорова формация, затова е важно да не се забравя кой е положил основите. Изключително съм благодарна на Галина Дурмушлийска, на Иво Босвайк, на Ренске Фелтхаус, която дирижира хора след него. Ансамбълът никога не е прекъсвал дейността си. Дори по време на пандемията репетирахме изключително усърдно. Традиционно имаме много концерти, както и огромен брой почитатели, които се стараем да изненадваме с нещо ново на всеки концерт."

Снимки: Албена Безовска, chubritsa.nl

По публикацията работи: Анна Фуцкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05