Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дунав Ултра – от Видин стартира най-голямото колоездачно предизвикателство с кауза

Дунавският регион и неизчерпаемите му възможности за отдих и спорт ще бъдат популяризирани за девети път чрез организираното преминаване на най-дългия туристически веломаршрут у нас

4
Снимка: Дунав Ултра

Под наслов "Реката, Добруджа и морето" на 27 и 28 август от град Видин ще потеглят общо 160 велосипедисти от цяла България и от Румъния. Те ще изминат 700-километровото трасе, свързващо една от най-северозападните точки на страната ни при село Куделин с Черноморието при Дуранкулак. В участъка Брегово-Силистра траекторията на Дунав Ултра припокрива трансконтиненталния маршрут Евровело 6.

Тази година инициативата за пръв път е подкрепена от Министерството на туризма. В нея се включват и рекордните 12 на брой крайдунавски общини. А населените места, през които веломаршрутът ще премине са над 110 – научаваме от Борис Бегъмов, създател на проекта Дунав Ултра. И още:

"Самите общини организират активности, интересът към маршрута е висок. На различни места колоездачите са очаквани, организират се инициативи с ученици, подготвят се тениски, рекламни материали, които ще се раздават, ще има празнична атмосфера с участието на читалища и общественици. На 17 места по участъка ще бъдат разположени 4-метрови флагове с надписи на съответните населени места, като целта на участниците ще бъде да стигнат до тях, да направят снимки на флаговете и по този начин да се сдобият с т.нар. Дунав Ултра сертификат" – обяснява Бегъмов.

В предстоящата инициатива ще се включат 38 колоездача от Румъния, като за втора поредна година на старта във Видин ще застане румънски екип с тандем велосипед. Напомняме, че през 2021 г. румънското участие беше ограничено, заради междугранични рестрикции, наложени от пандемичната обстановка. Сега обаче няма санитарни пречки, които да охладят ентусиазма на хората, ангажирани със събитието:

"Дунав Ултра не е състезание, целта не е награден фонд. Ако решите, примерно, да изминете маршрута, можете да го изминете с вашето темпо. Най-бързите го преодоляват за 48 часа, но други могат да го изминат в продължение на три седмици. Ние имаме участници от страната и чужбина, които се включват за втори, трети, четвърти път"– казва Борис Бегъмов.


В помощ на колоездачите е и мобилното приложение Дунав Ултра, което представлява дигитален пътеводител с информация за заведенията, възможностите за настаняване, магазините и сервизите за велосипеди по целия участък. "Тази година ще издадем над 300 сертификата на колоездачи, които са преминали маршрута. Но това са само хората, които официално са го преодолели" – посочва Бегъмов. И допълва, че има и много велосипедисти, които предпочитат да преминат определени участъци от Дунав Ултра. Други пък наблягат повече на туризма. Те отсядат за по-дълго в населените места, очаровани от местния колорит, природата и културно-историческото наследство на Дунавското ни крайбрежие.

Вижте още за маршрутите по поречието на Дунав:

Снимки: предоставени от организаторите

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Участници от 20 държави на Sofia Karate Open 2024 за Купата на президента

Президентът Румен Радев ще открие в събота, 20 април, международния турнир Sofia Karate Open 2024 – Купа на президента. Спортното събитие се провежда за 11-и път. Тази година в него ще се включат над 1500 участници от 20 държави. Турнирът е част от..

публикувано на 20.04.24 в 05:40
Снимка: Sport PR Events Managment

Плувният маратонец Петър Стойчев прекоси Гибралтарския проток

Петър Стойчев стана първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans seven без неопрен. Стойчев измина разстоянието от 16,4 км. между скалите от европейския бряг в испанския град Тарифа до африканския бряг в Мароко за 3 ч. и 46..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Стилияна Николова

Стилияна Николова завоюва два златни и един сребърен медал на финалите в София

Пет медала е равносметката от днешния последен ден на Световната купа по художествена гимнастика в София. Втората в многобоя Стилияна Николова спечели златните медали на топка и лента и сребърния на обръч. Шампионката Боряна Калейн пък стана..

публикувано на 14.04.24 в 17:15