Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал разкрива мистерията на обредния хляб на траките

7
Снимка: Facebook / Academia Orphica

Фестивалът “Тракийски мистерии” се завръща с обогатена програма – отново сред руините на Стария град в Несебър, но за първи път и на сцената на пловдивския Античен театър. На територия, белязана от присъствието на древните племена, ще бъде представена възстановка на тракийските тържества, колекция от внушителни платна ще провокира публиката с дълбока орфическа символика, а изследователи от Институт по трансцендентна наука ще говорят за свещения език на траките.

Организаторите на фестивала, който се открива на 30 август в морския град, си поставят задачата чрез езика на изкуството и личното преживяване да предадат на хората традициите на тракийската култура. Смята се, че траките са най-древните обитатели на българските земи – те са живеели на племена и са отглеждали коне, пшеница и грозде.

Целта на фестивала е чрез своите събития, форми и наситеност да изгради едно интерактивно пространство, една сакрална територия, в която всички участници лично да видят, да вкусят, да се докоснат, да облекат и да преживеят културата и изкуството на древна Тракия, както и нейното високо битие, красота и сила – казва Пламен Иванов, артистичен директор на “Академия Орфика”, организатор на фестивала. – Ние ще потопим публиката в традициите на траките с помощта на автентична музика и сценография, оригинална драматургия, празнични облекла, за да може, докосвайки се до всичко това, тя да придобие интерес към изворите на нашето вдъхновение. А това са древните надписи от глинени плочки, съдове и артефакти, изписани с най-древните писмености по нашите земи и разчетени от нас по метода “Гайд”.”

Освен интерактивните спектакли “Тракийски мистерии” и “Тракийска мистерийна драма”, в програмата ще бъдат включени и творчески ателиета. В първото от тях любопитните ще се докоснат до тайнството и посланията, закодирани от предците ни в приготвянето на хляба.

Второто ателие е посветено на мистерията на тракийските одежди – в тази работилница участниците не само ще се запознаят със сакралната символика на облеклото, но и ще влязат в дрехите на древните траки, изработени според изображения върху автентични артефакти. “Хората ще видят тези облекла и в кулминацията на фестивала, а именно вечерните спектакли. Чрез ателиетата те ще бъдат подготвени, за да изживеят мистериите в пълнота”, казва Пламен Иванов.

А тези, които се интересуват от древни писмености, ще могат да научат повече за тракийските оброчни плочи със свещени текстове, открити при археологически разкопки по българските земи.

Фестивалът “Тракийски мистерии” е отворен за всеки, желаещ да се докосне до духовните традиции на нашите предци, които имат сила и днес, заявяват организаторите. И за да могат да достигнат до повече хора, ще повторят цялата програма месец по-късно – на 30 септември в Пловдив, където траките също са оставили следи.

Снимки: Facebook / Academia Orphica

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30