Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничният събор "Краище" свали за ден границата при Бобешино

Храмът "Свети Йоан Кръстител"
Снимка: Кирил Фалин

В граничното село Бобешино се проведе международният събор "Краище". Той се прави за 16 път след двегодишно прекъсване заради пандемията. На 22 септември символично пада границата между Сърбия и България и допринася за добросъседството между общините Кюстендил и Босилеград.

През 1920 г. съгласно Ньойския договор границата трябва да мине през храма "Свети Йоан Кръстител". Виждайки абсурдността на ситуацията, комисията по прокарване на границата отклонява браздата зад олтара на църквата.

"Тази граница е само виртуална. Тя не може да съществува между всички хора, които са се събрали днес тук", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Две години копнея да дойда тук, защото това е най-хубавият събор", каза кметът на Босилеград Владимир Захариев. "Ние, българите и от едната, и от другата страна на границата, сме едно и сме неразделни, етносът и културата ни са еднакви", допълни Захариев цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елмалъ баба теке

Дервиши по нашите земи - легенди и мистерии витаят около текето на село Биволяне

Според османски документи  край днешното село Биволяне в община Момчилград са живели над 500 дервиши , които са се обучавали в Елмалъ баба теке. Някога религиозният център се славел кат о най-голямото средище на дервишите в тази част на..

публикувано на 26.06.24 в 09:15

На Еньовден билките и водата добиват магична сила

Рано сутрин момците и момите се събират на поляните, за да могат да играят със слънцето. "Смята се, че тогава слънцето играе, защото е най-дългото слънцестоене в годината" – това е най-важното, което трябва да знаем за Еньовден според осемгодишния..

публикувано на 24.06.24 в 04:30
Снимка: Регионален етнографски музей – Пловдив

Пловдив кани любителите на позабравени занаяти в Етнографския си музей

Регионален етнографски музей в Пловдив отваря врати за XVІ-то издание на Седмицата на традиционните занаяти, съобщават организаторите от музея. Откриването е на Еньовден (24 юни), почитан в народната ни традиция като ден на билките и лечението..

публикувано на 23.06.24 в 10:10