Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граничният събор "Краище" свали за ден границата при Бобешино

Храмът "Свети Йоан Кръстител"
Снимка: Кирил Фалин

В граничното село Бобешино се проведе международният събор "Краище". Той се прави за 16 път след двегодишно прекъсване заради пандемията. На 22 септември символично пада границата между Сърбия и България и допринася за добросъседството между общините Кюстендил и Босилеград.

През 1920 г. съгласно Ньойския договор границата трябва да мине през храма "Свети Йоан Кръстител". Виждайки абсурдността на ситуацията, комисията по прокарване на границата отклонява браздата зад олтара на църквата.

"Тази граница е само виртуална. Тя не може да съществува между всички хора, които са се събрали днес тук", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

"Две години копнея да дойда тук, защото това е най-хубавият събор", каза кметът на Босилеград Владимир Захариев. "Ние, българите и от едната, и от другата страна на границата, сме едно и сме неразделни, етносът и културата ни са еднакви", допълни Захариев цитиран от БТА.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10

Български килими във Париж – културна дипломация в действие (СНИМКИ)

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Традицията на давулджиите или кой буди мюсюлманите по време на Рамазан

Денят Арифе е последният от свещения за мюсюлманите месец на постите Рамазан. В исляма това е най-благодатният месец от годината, свързва се с 30-дневните строги лишения – "оруч". Храненето и пиенето на течности и вода става само преди изгрев и след..

публикувано на 09.04.24 в 11:30